f Cakes and the City: 2013-06

2013-06-30

When life gives you lemons... Don't hesitate to bake!



Klasyczna tarta cytrynowa, na którą nigdy nie jest za późno - zwłaszcza, że przygotowanie nie wymaga efektów dźwiękowych miksera. Lubi więc ciszę nocną i cierpliwość lodówki. Warto dać jej czas aż ochłonie i nabierze ujemnej temperatury. Wtedy najlepiej oprószyć ją cukrem pudrem i kosztować do woli.  

Tarta cytrynowa
Okrągła forma na tartę 

Ciasto na tartę według Michela Roux (ciasto kruche z całymi jajkami)

250 g mąki tortowej
100 g masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego
100 g cukru pudru, przesianego przez sitko
szczypta soli
2 jajka o temp.pokojowej

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać masło, cukier puder i sól - wymieszać wszystko czubkami palców aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Dodać jajka i wyrabiać ciasto czubkami palców aż będzie zwarte. Gdy składnik dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzać do temparatury 180 stopni C.

Gotowe ciasto wyjąć z lodówki i albo rozwałkować na grubość 2-3 mm, albo za pomocą dłoni wyłożyć nim spód tarty. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia, który obciążyć fasolką lub ceramicznymi kulkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążnikami i piec przez ok 5-10 minut do zezłocenia się. Odstawić na czas przygotowywania kremu cytrynowego.

Krem cytrynowy według Minta Eats

3 duże jajka
3 duże cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
175 g cukru
100 g masła
pół łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie: 

Zetrzeć skórkę z jednej z cytryn i wycisnąć sok ze wszystkich cytryn - powinno się uzyskać co najmniej 100 ml soku.
W rondelku podgrzewać masło z cukrem, sokiem i skórką z cytryny - na małym ogniu - aż masło się roztopi. W drugiej misce ubić rózgą jajka z esencją waniliową na jasna, gładką masę. 

Gdy masa maślana będzie gorąca, zdjąć rondelek z ognia. Dodać trochę ciepłej masy maślanej do jajek, cały czas ubijając je rózgą. Następnie ciepłą masę jajeczną dodać do rondelka z masłem i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić z powrotem na kuchenkę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zacznie gęstnieć a przy brzegach naczynia zaczną pojawiać się małe bąbelki - to jest moment żeby zdjąć krem z ognia.

Masę przelać na podopieczny spod ciasta i włożyć do piekarnika na 4-5 minut. Wyjąć i odstawić do ostudzenia a następnie odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. 

Przed podaniem posypać cukrem pudrem :)

Inspiracja: Cafe Gourmand w Le Bistrot Parisien we Wrocławiu ;)
Inspired by Cafe Gourmand in Le Bistrot Parisien in Wrocław ;)


English

It is never too late for the classic lemon tart - especially when the making of is a non-noise procedure, meaning it doesn't require an electric mixer. Therefore it appreciates the night silence as well as fridge's patience. It needs time to cool down. When ready - best to be dusted with icing sugar before serving. Enjoy! :)


Lemon tart
Round tart form 

Tart dough by Michel Roux (short cut pastry with whole eggs)

250 g flour
100 g butter cubed and softened
100 g icing sigar, sifted
a pinch of salt
2 eggs at room temperature

Sift the flour into the large bowl. Add butter, icing sugar and salt - and combine genty with your fingertips. Add eggs and continue working with your fingertips until the dough becomes more solid. Next, form the dough with your palm until smooth. Make the bowl and wrap in a cling film, leaving in the fridge for 1-2 hours.

Set the oven for 180 C degrees.

Take the ready dough from the fridge and roll it out making 2-3 mm thick or press into the form with your palms. Cover with parchment, placing some beans on top. Place in the oven for 15 minutes, then remove the paper along with beans and keep baking for another 5-10 minutes until golden.
Leave for the time of making lemon cream.

Lemon cream by Minta Eats

3 large eggs
3 large lemons
1 lemon zest
175 g sugar
100 g butter
half tsp vanilla extract

Zest one lemon and squeeze juice out of all three lemons - you should get  at least 100 ml of juice.
In a small pot place lemon zest, lemon juice, butter and sugar and stir over smal heat until butter is melted and all well combined. Set aside. In a separate bowl whisk (by hands!) eggs with vanilla extract until smooth.

Add a little bit of warm buttery mixture to the eggs while whisking. Then add the warmed up eggy mixture into the buttery pot and place back over small heat, stirring constantly until the cream gets thick and small bubbles start appearing at the edges of the pot. This would mean that it is high time to remove your pot from the oven.

Pour the hot lemon cream over the prebaked dough and place in the oven for another 4-5 minutes.
Take out of the oven and leave to cool completely. Then place in the fridge for at least 1 hour. 

Dust with icing sugar before serving. Enjoy! :)


2013-06-03

The first bite is the sweetest, baby I know



'Kiedy ostatnio zrobiliście coś po raz pierwszy?' - chyba nikomu nie trzeba przedstawiać pastelowych instagramów z liryczną helveticą ;) Nie były one moją inspiracją, łączą nas jednak dwie rzeczy: instagram i pierwszy raz :) 
Wczoraj popełniłam premierowe blondie... Przekonała mnie Marta Gessler w ostatnich "Wysokich obcasach", którą zachwycił Gordon Ramsey... i który nie tylko zauroczył mnie i przekonał do ręcznego ubijania piany, ale także wyrwał z marazmu i spacji blogowej ;)  Whisk, whisk, whisk! :)

Ciasto, jakie jest - każdy widzi... I mam nadzieję, że zachowane kopia mojego pierwszego wrażenia (po lewej) w zestawieniu z praktyką (po prawej) wywołają u kogoś stan równie nieodpartej chęci wzięcia tego wypieku w swoje ręce :D

Blondie/Blond
Forma 20x20 cm

330 g brązowego cukru
140 g mąki
115 g masła
50 g białej czekolady pokrojonej w paski
50 g suszonej żurawiny
50 g orzechów laskowych grubo posiekanych
1 duże jajko o temp. pokojowej
1 żółtko o temp. pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli morskiej 

Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, który następnie wysmarować masłem.
Piekarnik rozgrzać do temp.180 stopni C.

W garnku na średnim ogniu rozpuść masło. Wsyp brązowy cukier i często mieszaj aż się rozpuści. Podgrzewaj aż pojawią się bąbelki, ale masa nie będzie się gotować. Odstawić do wystygnięcia.

Do wystudzonej mikstury dodać jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy - ubijać mikserem przez parę minut.
Dodać mąkę, sól i wymieszać szpatułką. Następnie wyspać żurawinę, czekoladę i orzechy, łącząc wszystko przy pomocy szpatułki. 

Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wstawić gorącą blaszkę do naczynia z małą ilością zimnej wody z kostkami lodu, aby szybko ochłonęło oraz żeby zyskało popękany wierzch :)

English

'When was the last time you did something for the first time?' - I am pretty sure everybody knows these overcute blended views with lyrical helvetica text ;) However, these weren't my inspiration at all... what we have in common are actually instagram and doing something first time.
Yesterday I made my first blondie ever... I was amazed by Marta Gessler's enthusiasm who actually got that from Gordon Ramsey... who not only made me fall in foodie kind of love for him, but also convinced to whisk any whipped cream by hand... bringing me back to blogging life ;) Whisk, whisk, whisk! :)

Blondie/Blond
Form 20x20 cm

330 g brown sugar
140 g flour
115 g butter
50 g white chocolate, sliced thinly
50 g dried cranberries
50 g hazelnuts
1 large egg at room temperature
1 egg yolk at room temperature
1 tbsp vanilla extract
1/4 sea salt

Square baking pan to be layered with baking paper, which should be also buttered.
Oven to be set up for 180 C degrees.

In a pan over medium heat melt butter along with sugar - until dissolved and bubbly, but not cooking. Set aside to cool. When ready, add egg, egg yolk and vanilla extract and whisk for a couple of minutes with your mixer. Next, add flour and salt and gently combine with spatula. Finally, add cranberries, chocolate and hazelnuts - and fold that slowly in with spatula.

Arrange the dough in the pan and bake for about 30-35 min. When ready, take out of the oven and set in a larger pan filled with cold water and ice cubes - this will not only cool down your cake super quick, but also will ensure some lovely crusty top :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...