f Cakes and the City: banana baking republic

2011-11-27

banana baking republic

Kolejny raz poddałam się słodkiej, sezonowej manii... bananowego pieczenia. To nie jest chlebek, to jest babka ;) Ma same plusy, nie tylko banany ;)

pozeruje Marzi, accompanied by Marzi


Bananowa babka
forma babkowa z kominkiem

265 g mąki
125 g cukru dark muscovado
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
115 g małych kawałków gorzkiej czekolady
80 ml oleju roślinnego
2 dużej jajka, lekko ubite
3 dojrzałe banany (zmiksowane w blenderze)
60 ml zwykłego jogurtu
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 ekstrakt waniliowy

Piekarnik nagrzać do temp. 180° C.
Formę wysmarowac masłem i obsypać mąką, odsypując jej nadmiar.

W misce połączyć mąkę, cukier, sodę i sol. Dodać kawałki czekolady i wymieszać.

W drugiej misce (od miksera) przez parę sekund ubijać jajka.Nastęþnie dodać olej, zmiskowane uprzednio banany, jogurt, skórkę z cytryny i ekstrakt. Połączyć z mączną mieszaniną (za pomocą szpatułki) i wyłożyć do foremki.

Piec ok 50 minut (nie więcej) - do momentu zrumienienia, kiedy jeszcze esencjonalna wilgoć ciasta jest w swojej szczytowej formie :) Od razu wyciągnąć z piekarnika i po 10 minutach wyswobodzić z formy.
Wyborne następnego dnia. I jeszcze następnego (o ile cokolwiek zostanie)... ;)

[Inspiracja + modyfikacja = 101cookbooks]


English

Banana thing
round loaf pan

265 g all-purpose flour
125 g dark muscovado or dark brown sugar
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon kosher salt
115 g coarsely chopped bittersweet chocolate
80 ml extra-virgin olive oil
2 large eggs, lightly beaten
3 VERY ripe bananas
60 ml plain, whole milk yogurt
1 teaspoon freshly grated lemon zest
1 vanilla extract

Preheat the oven to 180° C, and place a rack in the center. 
Grease a 9- by 5- inch (23 x 13 cm) loaf pan, or equivalent.

In a large bowl, whisk together the flours, sugar, baking soda, and salt. 
Add the chocolate pieces and combine well.

In a separate bowl, mix together the olive oil, eggs, mashed banana, yogurt, zest, and vanilla. Pour the banana mixture into the flour mixture and fold with a spatula until just combined. 

Scrape the batter into the prepared pan and bake until golden brown, about 50 minutes. You want to get that beautiful color on the cake, but at the same time you don't want to bake all the moisture out of it. So the minute you're in that zone, pull it. Erring on the side of under-baking versus over.

Transfer the pan to a wire rack to cool in the pan for 10 minutes, then turn the loaf out of the pan to cool completely.

[inspiration + modification= 101cookbooks]

 

15 komentarzy:

  1. Taka babka to jest coś. U mnie dzisiaj rządzi bananowy tort, ale ciągle mi mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. esz, uwielbiam bananowe ciasta, ale nie mogę takiego zrobić bo miśku nie jada bananów i groziłoby to tym, że zjem ją całą sama!!!:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to złudzenie optyczne ale na 1. zdjęciu widzę niebotyczny bananowaty tunel. Since-fiction do potęgi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co bananowe jest pyszne! A takie ciasto to już w ogóle! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda to ciasto !
    Ciasta z bananami są extra! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czemu nie zajrzałam tu przed zakupami!? przypomniałaś mi o bananowych babeczkach, przepis prawie że ten sam:)a ich wersja max to spełnienie marzeń..;)))
    uściski!ach! robię się głodna..!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadłam w ciąg bananowypieków, babkę widzę pierwszy raz - i jest genialna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to teraz przyszła na mnie kolej z bananowymi wypiekami, nota bene jem właśnie płatki z jogurtem i bananem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. i jak tu się nie poddac takiej słodkiej manii...

    OdpowiedzUsuń
  10. babka bananowa z czekoladą - najlepsza z najlepszych! ( no, może jeszcze cytrynowa... )

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam te Twoje instrukcje: "kiedy jeszcze esencjonalna wilgoć ciasta jest w swojej szczytowej formie". To jak poezje czytać :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. "Banana thing", powiadasz? Brzmi jak tytul horroru, za to wyglada (i pewnie smakuje) jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypieki z bananami są baaardzo uzależniające... Ale mi to nie przeszkadza :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taka babka mi się podoba! Zgłaszam się po kawałek!
    Całusy;)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...