f Cakes and the City: cakezzz

2012-03-22

cakezzz

After party, czyli powtórka z pieczenia tortu urodzinowego, który smakowałam w miniony weekend.
Od autorki dowiedziałam się, że to przepis White Plate. Skojarzyłam, znalazłam, upiekłam ;)
W międzyczasie okazało się, że kardamon (notabane - podarunek z Indii od Michała z jedzieniadorzeczy.pl) postanowił przejść na emeryturę... i nie miał sił tuningować swą mocą ciasta ;)

Bez polewy, za to z konfiturą wiśniową ;)


Tort czekoladowo-kawowy z kardamonem

Kardamon wyłuskany z 12 zielonych łupinek
200 ml mocnej kawy
200 g czekolady gorzkiej 70%
200 g masła
3 jajka
80 ml kwaśnej śmietany
300 g cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
170 g mąki
1 łyżeczka sody
30 g kakao

Piekarnik nagrzać do 160 st C.
Okrągłą tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
Czekoladę i masło umieścić w misce i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Kawę wlać do garnuszka wraz z lekko utłuczonymi ziarenkami kardamonu i gotować na małym ogniu ok. 10 min do czasu, aż zostanie nam ok. 120 ml esencji. Przelać przez sitko, ziarenka wyrzucić.
Jajka utrzeć ze śmietaną i cukrem pudrem, wlać lekko przestudzoną czekoladę i kawę. Dokładnie wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Połączyć łyżką.
Wlać do tortownicy i piec 1 h 15 minut - ciasto jest upieczone, jeśli patyczek w nie wbity jest suchy.

:)

English

After party or rebaking project. I couldn't help but baking this very festive cake I've tasted at friend's Birthday Party... it has turned out the recipe comes from White Plate. It has also turned out that the cardamom (a gift from India from Michał who's blogging at jedzieniadorzeczy.pl) decided to retire ;) So, there was no crucial cardamom tune for the cake, so it has ended up with cherry marmalade and no frosting ;)

Festive cake with chocolate, coffee and cardamom

cardamom digged from 12 green beans
200 ml strong coffee
200 g dark chocolate
200 g butter
3 eggs
80 ml sour cream
300 g icing sugar
170 g flour
1 tsp soda
30 g dark cocoa

Oven to be set for 160 C degrees.
Round baking form to be buttered and covered with bread crumbles.
Chocolate and butter to be melted together in one pot over small heat.
Coffee to be poured into pot and cooked along with cardamom for 10 minutes until you're left with 120 ml liquid/essence. Sift out cardamom beans (to be thrown out).
Eggs to be mixed with sour cream and icing sugar. Add melted choco-butter mixture and coffee. Combine well, next add flour previously mixed with soda and cocoa (and combine with spoon).
Pour into the form and bake for 1 hour 15 minutes until the stick comes out clean :)


14 komentarzy:

  1. Jejku, nawet bym zrobiłą coś podobnego, ale musiałabym się najpierw na jakieś ćwiczenia zapisać, bo utyję:)Ja teraz szukam przepisu na tort na komunię siostry..ciężko idzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda! Czekolada, kawa, kardamon... Mmmmmm, czuję się bosko rozpieszczona!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie kuszące połączenie! pozdrawiam wiosennie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. I want that book! And a piece of cake. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym sama takie obaliłam w kilka chwil! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajne to Twoje torcisko :]

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko! Nieziemsko wygląda to ciacho! Obłędne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie smaczny na pewno:D

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba sie skuszę na takie cudo! mniam! siostrze na rodziny, jako niespodzianka! pzdr. jeszcze zza atlantyku:) mi.

    OdpowiedzUsuń
  10. ulalala! moje oczy nie mogą wyjść z zachwytu

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba nam sie takie polaczenie, zapisujemy do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudne, prawie czuję zapach tego ciasta, mmmmm:)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...