f Cakes and the City: biking and baking

2010-11-04

biking and baking

Tarta z jabłkami i wanilią
okrągła forma na tartę 28 cm

Ciasto

150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie
3 jabłka

Polewa
2 jajka
100 g  cukru
170 g jogurtu naturalnego
1ekstrakt waniliowy
50 g mąki

Składniki na ciasto zagnieść ręcznie, uformować kulę i zostawić w lodówce na 30 min (zawiniętą w folię).
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki.

Składniki na polewę umieścić w jednej misce i zmiksować (za pomocą blendera/miksera).

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim delikatnie wysmarowaną olejem formę do tarty. Ciasta jest mało, więc lepiej nie skupiać się na wyklejaniu boków formy, ale jedynie na jej spodzie. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i tak przygotowaną formę wstawić do piekarnika (200ºC) na 5-6 minut (należy uważać by lekko zbrązowiało i nie podpaliło się).
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch ciasta wykładamy plastry jabłek a na całość równomiernie wylewamy polewę.
Formę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż do zbrązowienia ).

I na ciepło, i na zimno ;)
(W połowie inspirowana przepisem z blogu White Plate)













 
English version

Apple - vanilla tart
round tart tin 28 cm


Dough
150 g flour
100 g butter
50 g icing sugar
1 egg yolk


Filling
3 apples

Top
2 eggs
100 g sugar
170 g natural yoghurt
1vanilla extract
50 g flour

Put all dough ingredients into a large bowl and mix it by hand-only (adding a bit flour if needed). Make a bowl out of the dough, wrap in a l foil and leave it in the fridge for about 30 min.
In the meantime peel of the apples and cut into slices.

All top ingredients to be mixed together (using mixer/blender).

Next, take the dough out of the fridge and roll over the tin - pinching with fork - and put into the oven for about 5-6 min in 200ºC (until brownish).
Next, take it out and cover with apples slices. Finally, pour it with vanilla mixture and put back into the oven for another 30 - 40 min.

Whether warm or cool - it's delicious ;)
(partially inspired by the recipe from the White Plate blog)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...