So British ;)
Bakewell tart
forma 29x21 cm
Kruchy spód:
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła (pokrojonego w kostki)
200 g mąki
2 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła (pokrojonego w kostki)
1 jajko
Nadzienie:
2 słoiki (500g) konfitury wiśniowej/malinowej
Ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru (lub mniej)
3 jajka
100 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mielonych migdałów
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Składniki na kruchy spód zagnieść ręcznie w misce. Odważnie podsypując mąką, jeśli ciasto jest zbyt wilgotne. Uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w spokoju w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie wysmarować delikatnie masłem/olejem formę do pieczenia i wykleić ją ciastem - wygniatając dno formy. Ponakłuwac widelcem i ponownie wstawić do lodówki, tym razem na 15 minut.
W tym czasie przygotować ciasto: masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po kolei jajka. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać mielone migdały. Wymieszać dokładnie z ekstraktem migdałowym.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 8-10 minut (200ºC). Po wyjęciu podpieczony wierzch posmarować konfiturą (u mnie była wiśniowa) a następnie rozprowadzić masę migdałową. Wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180ºC i piec 30-35 minut (do magicznego momentu zezłocenia się ciasta).
English version
Bakewell tart
baking form 29x21 cm
Pastry bottom:
200g flour
2 tbsp icing sugar
100g cold butter (cubed)
200g flour
2 tbsp icing sugar
100g cold butter (cubed)
1 egg
Filling:
2 jars (500g) cherry/raspberry jam
Top:
200g soft butter
200g soft butter
100g brown sugar (or even less)
3 eggs
100g flour
1,5tsp baking powder
1,5tsp baking powder
100g mashed almonds
1/2 tsp almond extract
1/2 tsp almond extract
Pastry bottom ingredients to be mixed together (by hand). No fear when adding more flour if the dough is too moist. Form a ball out of it and leave by itself in the fridge for 1 hour. Rub the baking form with butter/oil and cover it with the ready cold dough by pushing it into the bottom. Pinch with fork and put back into the fridge for the last 15 minutes.
In the meantime prepare the almond mixture: mix butter and sugar together until soft and smooth. Keep mixing, adding eggs, one at a time. Mix in the flour and baking powder. Finally, add mashed almonds and a bit of almond extract.
Baking form with pastry to be placed in the oven for 8-10 minutes (200ºC). Next, when taken out, spread the marmalade all over the pastry (I used cherry one) and cover with almond mixture. Put the form into the oven for 30-35 minutes, making the temperature 180ºC (until the magic moment of cake getting golden comes up).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)