Łatwo powstaje, trudno znika - szatańsko sycący, może obdzielić wielu.
Grzechu wart :)
Rafaello lub adwokat diabła
forma 21x29 cm lub mniejsza
2 i 1/2 szklanki mleka (400 ml i 100 ml)
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (20g)
200 g cukru
300 g masła
250 g wiórków kokosowych
200 ml ADWOKATA
40 herbatników (4 paczki po 10 sztuk)
W 1/2 szklanki mleka rozbić żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną (użyłam blendera) i odstawić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń, cały czas mieszając. Budyń powinien powstanie w oka mgnienu, o idealnie gładkiej gładkiej i puszystej konsystencji - proporcje składników to gwarantują, ja też :) Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć (tu uruchomiłam mikser), dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodać alkohol i wiórki, zmiksować.
Formę wyłożyć folią do pieczenia, na niej rozłożyć 1 paczkę herbatników (100 g), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem. Włożyć do lodówki, lekko, ale szczelnie przykryte folią (najlepiej na noc). Świeżo powstały deser będzie chciał się rozejść się na boki (gdyż nie wypełni szczelnie formy swą objętością) - najlepiej zawinąć wolny kawałek folii i włożyć coś obok dla asekuracji (ja użyłam bananów - ciasto uformowało się w idealny prostokąt).
English version
A recipe by sister Anastasia, found in the abyss of Internet.
Easy to make, not so easy to get rid of - one piece will make you full, best to be shared.
Worth a sin ;)
Rafaello or Devils' Advocaat
baking form 21x29 cm or smaller
2 i 1/2 glasses of milk (400 ml and 100 ml)
3 egg yolks
2 tbsp flour
3 tbsp potato starch
1 vanilla sugar (20g)
200 g sugar
300 g butter
250 g coconut shreds
200 ml ADVOCAAT
40 plain biscuits
Mix egg yolks, flour and potato storch together (I used blender) and set aside.
2 glasses of milk, sugar and vanilla sugar to be brought to boiling (in a pot). Lower the heat and add egg mixture. Keep stirring until you get the pudding. The pudding will be ready quite quick - smooth and fluffy, just perfect - not only guaranteed by the recipe's ingredients, also by me ;) Set aside to cool.
Turn on the mixer and mix butter, adding 1 tbsp of pudding until finished off. Next, add advocaat and coconut shreds and mix.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)