f Cakes and the City: Banananananana

2012-12-09

Banananananana



Pamiętam, że dopiero niedawno odkryłam fenomen chleba bananowego i odtąd moją ambicją stał się wypiek słynnego chlebka Sophie Dahl, który jest zbiorowym (i pozytywnym) doświadczeniem branży kulinarnej ;) 
Przy okazji bananowej fali odważyłam się spróbować paru innych przepisów, ale o żadnym nie myślę tak obsesyjnie jak o cieście z karmelizowanych bananów autorstwa Elizy Mórawskiej, odkrytym w Jej książce 'Słodkie'. W tym cieście banan został prosto, acz wspaniale zinterpretowany. Smak, którego nie ma się dość i za którym tęskni się w zimowe wieczory jak ten ;)


Ricardo Villalobos & banana bread


Ciasto z karmelizowanych bananów
keksówka 27x13 cm

3 banany (460 g) pokrojone w 1 cm plasterki
120 g cukru
80 g masła
50 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
0.5 łyżeczki soli
cukier waniliowy

Piekarnik rozgrzewany do 170 stopni C.
Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Cukier i masło umieszczamy na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki rozpuszczamy na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i mieszamy aż pojawi się karmel - niespalony, ale złotobrązowy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy plasterki bananów, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone banany rozgniatamy z karmelem łopatką lub widelcem.

W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, solą i wanilią, następnie wmieszać do bananów (nie miksować).

Ciasto przelać do keksówki i wstawić do piekarnika na 40-45 minut lub dłużej. Ostudzić w formie.

English


The banana bread phonomen hasn't been known to me for a long time until I have decided that I also want to know what Sophie Dahl's banana bread is. So I did. I did try other recipes too, however... none of them made me so obsessed and longing for the one and only perfect banana bread recipe which I discovered in 'Słodkie' by Eliza Mórawska. In this cake you'll find a very simple banana interpretation, yet a brilliant one. Once tasted, you're gonna long for it in the evenings like this one ;)

Caramelised banana cake
loaf pan 27x13 cm

3 bananas (460 g)
120 g sugar
80 g butter
50 ml milk
1 large egg
1 tsp vanilla extract
230 g flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
0.5 tsp salt
vanilla sugar

Heat the oven up to 170 C degrees.
Loaf pan to be greased with butter and sprinkled with breadcrumbs. 

Put the sugar nad butter into a large, non-stick skillet. Melt the ingredients over medium heat. Turn up the heat and make caramel sauce, mixing constantly until you have golden brown sauce. Remove from heat and add banana slices. Stir in and leave to cool. Next, use the spatul or fork to mash banana along with the caramel.

Gently whisk egg and milk in a bowl. Slowly add banana mixture, then mix. In a separate bowl combine flour with baking powder, baking soda, salt and vanilla sugar. Add to the banana mixture by stirring in, not mixing.

Pour the mixture into the pan and bake for about 40-45 minutes (or less). Leave to cool in the pan.


8 komentarzy:

  1. wanilia, banany, karmel. Zimowa wyszukiwarka przywiodłaby mnie tutaj gdybym nie wiedziała o Tym Blogu :)
    uściski ogromne!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chcę ale tu i teraz, przez te pociągi do warszawy dostałam kataru i gorączki. Pomoże mi tylko ciasto i nowy odcinek 2 Broke Girls!

    OdpowiedzUsuń
  3. zamawiam poświątecznie! bezczelnie zamawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bananowe ciacha! to zapowiada się nieźle i nawet mam pomysł jakby je tu można zweganizować:)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...