Nie wszystkie ciasta posiadają sztukę znikania* - wyjątkową mocą obdarzone są tylko niektóre z wypieków.
Właściwości znikające posiada na pewno ciasto cynamonowe Davida Lebovitza, którego rekomendacjom ufam i za którymi podążam. Tym razem nieskomplikowane, urocze ciasteczko o maślano-cynamonowych konotacjach, niestraszne ani początkującym, ani znawcom :) Trzy etapy przygotowywania ciasta okazały się dla mnie nieco chaotyczne ze względu na powtarzalność składników i paniczne sprawdzanie przepisu ;)
Lubię sobie wyobrażać, że bohaterowie 'Moonrise Kigdom' mieli je spakowane ze sobą w czasie szalonej wyprawy - tak jak ja do pracy ;)
mała forma ok. 23x32 cm
Po pierwsze
190 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
115 gramów masła o temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 jajko w temp. pokojowej
60 ml mleka (tłustego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
115 gramów masła o temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 jajko w temp. pokojowej
60 ml mleka (tłustego)
Po drugie
60 ml golden syrup lub miodu
60 ml mleka tustego lub śmietanki
1 łyżeczka esktraktu z wanilii
170 g masła w temp. pokojowej
225 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko w temp. pokojowej
155 g mąki
60 ml mleka tustego lub śmietanki
1 łyżeczka esktraktu z wanilii
170 g masła w temp. pokojowej
225 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko w temp. pokojowej
155 g mąki
Po trzecie
2 łyżki cukru
1.5 łyżeczki cynamonu
1.5 łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Formę wyłożyć folią a następnie wysmarować masłem.
Formę wyłożyć folią a następnie wysmarować masłem.
Masło miksować z cukrem przez ok 3-5 m minut. Połączyć z jajkiem i mlekiem. Mąkę, proszek do pieczenia i sól ostrożnie wymieszać w osobnej misce i połączyć z maślaną miksturą. Całość przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić po powierzchni.
Nie myć miski - za chwilę się przyda ;)
W osobnej misce połączyć golden syrup lub miód oraz mleko lub śmietankę i wanilię.
W misce (w której przed chwilą powstał spód ciasta) łączymy ze sobą masło, cukier i sól, ucierając do białości. Na końcu dodajemy jajko. Dodajemy 1/3 mąki oraz 1/2 miodowo-mlecznej mikstury. Następnie powtarzamy kroki z 1/3 mąki oraz z płynną resztą. Wreszcie uzupełniamy ostatnią partią mąki.
W misce (w której przed chwilą powstał spód ciasta) łączymy ze sobą masło, cukier i sól, ucierając do białości. Na końcu dodajemy jajko. Dodajemy 1/3 mąki oraz 1/2 miodowo-mlecznej mikstury. Następnie powtarzamy kroki z 1/3 mąki oraz z płynną resztą. Wreszcie uzupełniamy ostatnią partią mąki.
Ciasto aranżujemy w formie a wierzch posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem. Pieczemy ok. 25 minut.
English
The theory of disappearing* cannot be applied to every cake, only to some of them - such as David Lebovitz' gooey cinnamon cake. Not sure how many times I've mentioned that before, but let me do it again: I do trust David's recommendations and follow his taste. Therefore I couldn't resist when reading on this buttery and cinnamon cute cake... so I baked it. Do the same. It's simple and deliciously surprising - what else can you wish for ;)
I also urge you to take a look at the original recipe and David's impressions on his blog.
* This size cake serves perfectly two sweet addicts... simply irresistable ;)
o rany..skorupka cynamonowo-karmelnowa na wierzchu...swoon..!
OdpowiedzUsuńbuziaki!
J
O mniam, ta skorupka na wierzchu rzeczywiście jest wspaniała! Podoba mi się to ciasto.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam:)
Magda, ta skorupka kusi, że aż mam ochotę upiec je już, teraz!
OdpowiedzUsuńCudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!
Mnie też kusi i jeszcze cynamon - pycha
UsuńWesołych i Zdrowych Świąt dla Ciebie i całej rodziny :)
Najlepsze życzenia! Spokojnych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!
OdpowiedzUsuń