f Cakes and the City: Speed baking

2013-04-07

Speed baking


Jedno spojrzenie na przepis i wiem, że pasujemy do siebie.
To ciasto jest jak zabawa w pieczenie - w jej trakcie zwątpiłam w efekt końcowy... który jednak zauroczył mnie na tyle, by polecić recepturę każdemu... a zwłaszcza rzadko praktykującym wypieki. Z wyboru.

Connect the dots ;-)


Na dole
120 g masła
120 g cukru
240 g mąki
2 duże żółtka

Na górze
500 g (mrożonych) wiśni
100 g marcepanu startego na tarce o grubych oczkach

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ze składników na dół zagnieść ciasto - wyjdą z niego okruchy. 
Odłożyć 4 łyżki ciasta.
Resztę wylepić spód formy. 
Wierzch posypać startym marcepanem, na którym ułożyć wiśnie. Całość obsypać pozostałymi okruchami.
Piec około 30 minut.

[inspiracja: 'Słodkie' Elizy Mórawskiej]

English

Bottom
120 g butter
120 g sugar
240 g flour
2 large egg yolks

Top
500 g (frozen) cherries
100 g marzipan, coarsly grated

We set oven to 180 C degrees.
Baking form to be layered with parchment.


All bottom ingredients to be combined together - best by hand. Set aside about 4 tablespoons of the dough.
The remaining dough to be pressed into the baking form's bottom, covered with grated marzipan. Cherries to be arranged on top and sprinkled with the remaining dough crumbles.
Bake for about 30 min.

[inspiration: 'Slodkie' by Eliza Morawska]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...