f Cakes and the City: Bake you!

2016-02-23

Bake you!















[Inspiracja: Ongolala]
Waniliowo-migdałowa babka

2 duże jajka
80 g cukru
60 g mleka
1 ½ laski wanilii
120 g mąki
100 g mielonych migdałów
80 g cukru
10 g proszku do pieczenia
75 g oliwy z oliwek (użyłam oleju słonecznikowego)
Można dodać skórkę i jedną łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, pomarańczy lub limonki.

Piekarnik nagrzać do 170°C.
Formę do posmarować masłem i oprószyć mąka.

Odstawić i pozostawić do nasiąknięcia aromatem wanilii (około 5 minut), po czym krem przecedzić przez sitko.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i 80g cukru.
W misie ubić jajka z resztą cukru na jasną, puszystą masę.
Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Połączyć z mlekiem.
Na koniec delikatnie wymieszać z oliwą.

Masę wylać do przygotowanej wcześniej foremki.
Piec w temperaturze 35 – 40 minut, pod koniec pieczenia sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy jest w środku upieczone.

Lukier

150 g cukru pudru
sok z połówki cytryny

Składniki wymieszać ze sobą i wylać na ostudzone ciasto.




English

[Inspiration: Ongolala]

Vanilla and almond babka


80 g sugar60 g milk1 ½ vanilla stick120 g flour100 g blended almonds80 g sugar10 g baking powder75 g olive oil (I used sunflower oil)

Heat up your oven for 170°C. Grease babka form with soft butter and sprinkle with flour.



Combine milk, vanilla seeds and vanilla sticks in a pot - keep heating over a small heat until almost hot. Set aside to cool and get the most of vanilla flavour (around 5 min). Next remove vanilla sticks.
Sift flour together with baking powder, add almonds and 80g sugar.Beat eggs together with the remaining 80g sugar until light.Add dry ingredients and comibne gently with spatula. Next add milk and finish with adding sunflower oil.Pour the mixture into the baking form and let it bake for about 30-40 minutes.

Icing

150 g icing sugar

juice from half lemon

Combine all ingredients together and pour over the cool babka.


2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie!
    Oj, chodzą za mną babki ostatnio...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog, warto wspierać sąsiadki z Wrocławia :)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...