[Inspiracja: Ongolala]
Waniliowo-migdałowa babka
2 duże jajka
80 g cukru
60 g mleka
1 ½ laski wanilii
120 g mąki
100 g mielonych migdałów
80 g cukru
10 g proszku do pieczenia
75 g oliwy z oliwek (użyłam oleju słonecznikowego)
Można dodać skórkę i jedną łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, pomarańczy lub limonki.80 g cukru
60 g mleka
1 ½ laski wanilii
120 g mąki
100 g mielonych migdałów
80 g cukru
10 g proszku do pieczenia
75 g oliwy z oliwek (użyłam oleju słonecznikowego)
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Formę do posmarować masłem i oprószyć mąka.
Odstawić i pozostawić do nasiąknięcia aromatem wanilii (około 5 minut), po czym krem przecedzić przez sitko.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i 80g cukru.
W misie ubić jajka z resztą cukru na jasną, puszystą masę.
Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Połączyć z mlekiem.
Na koniec delikatnie wymieszać z oliwą.
Masę wylać do przygotowanej wcześniej foremki.
Piec w temperaturze 35 – 40 minut, pod koniec pieczenia sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy jest w środku upieczone.
Lukier
150 g cukru pudru
sok z połówki cytryny
Składniki wymieszać ze sobą i wylać na ostudzone ciasto.
English
[Inspiration: Ongolala]
Vanilla and almond babka
80 g sugar60 g milk1 ½ vanilla stick120 g flour100 g blended almonds80 g sugar10 g baking powder75 g olive oil (I used sunflower oil)
Heat up your oven for 170°C. Grease babka form with soft butter and sprinkle with flour.
Combine milk, vanilla seeds and vanilla sticks in a pot - keep heating over a small heat until almost hot. Set aside to cool and get the most of vanilla flavour (around 5 min). Next remove vanilla sticks.
Icing
150 g icing sugar
juice from half lemon
Combine all ingredients together and pour over the cool babka.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńOj, chodzą za mną babki ostatnio...
świetny blog, warto wspierać sąsiadki z Wrocławia :)
OdpowiedzUsuń