Very Best
tortownica 23.5 cm
Część czekoladowa200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
100 g mąki
3 jajka
Część serowa
500 g białego sera kremowego (np. z wiaderka)
2 jajka
170 g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
1 ekstrakt z wanilii
Owoce:
maliny/jeżyny/czarna porzeczka/borówki (świeże lub mrożone)
Czekoladę rozpuścić w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, i zostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodać jajka. Powoli dodać wystudzoną czekoladę, a na koniec mąkę. Tak zmiksowaną połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem).
Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i wanilią. Wylać na ciasto. Resztę ciasta (część czekoladową) wyłożyć na ser - ciasto jest gęste, dlatego można wykładać je łyżeczką (nie martwiąc się jednak o równomierne rozłożenie masy). Wierzch ciasta posypać malinami (lub innymi owocami) i piec 50-55 minut w temp. 190 stopni (po wyjęciu z piekarnika ciasto może wydawać się niedopieczone - 'trzęsące'). Wystudzone, zostawić na noc w lodówce.
Very Best :)
[źródło: White Plate]
English version
Very Best
23.5 cm round cake pan
Best chocolate
200 g dark chocolate
200 g butter (softened)
200 g icing sugar
100 g flour
3 eggs
Best cheese
500 g cheese (for cheesecake)
2 eggs
170 g sugar
1 tbsp instant vanilla pudding
1 vanilla extract
Very fruit
Raspberries/blackberries/blackcurrant/blueberries (fresh or frozen)
In a small pot melt chocolate, constantly stirring. Set aside to cool. Mix butter with sugar, add eggs. Next stir in chocolate, add flour. Pour the half of the mixture into the tin (already greased with oil).
Cheese, sugar, eggs, instant vanilla pudding and vanilla extract to be mixed together. Pour the mixture onto the chocolate part. Next cover it with the remaining dough – which is quite thick, better to use table spoon (no worries about ‘smoothing’ the top). Cover the top with raspberries (or other fruit) and bake 50-55 min in 190ºC (when taken out from the oven, cake may seem unbaked - 'shaking'). When cooled, leave in the fridge over night.
Very best :)
[inspiration: White Plate]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)