f Cakes and the City: Italy calling

2010-10-09

Italy calling


Jabłka - cytryny - migdały. Perfetto!


Włoskie cytrynowo - jabłkowe
okrągła forma 23.5 cm

[wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową -> np. jajka prosto z lodówki należy ogrzać w miseczce zalewając ciepłą wodą) 

110 g masła
skórka starta z 2 cytryn
4 średniej wielkości jabłka
200 g cukru
1 ekstrakt waniliowy
3 jajka
150 ml mleka
120 g płatków migdałowych
6 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić w rondelku (na małym ogniu) i odstawić.
Zetrzeć skórkę z 2 cytryn i odłożyć na bok.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Migdały zmielić drobno blenderem.

W misce ubić jajka, cukier i koncentrat waniliowy na puszystą masę.
Następnie dodać skórkę cytrynową i połączyć z resztą. Dodać mleko i masło.
Na końcu dodać migdały wymieszane z mąką i z proszkiem do pieczenia.

Okrągłą formę do pieczenia 23.5 cm wysmarować delikatnie olejem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy wylać do formy a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, które na końcu posypać cukrem. Następnie wylać ostrożnie pozostałą część ciasta i ponownie ułożyć na wierzchu jabłka i posypać je cukrem.

Ciasto piec 50 - 60 minut w temp. 150ºC (do zezłocenia)*

 * Zupełnie nieoczekiwanie to ciasto stało się jednym z najlepszych ciast, jakie do tej pory upiekłam, a co ważniejsze - spróbowałam. I pierwsze, którym z nikim się nie podzieliłam ;) Italy calling - od teraz na 2 tygodnie. Ciao! :)

P.S. Ciasto jest m.in. połączeniem takich dwóch smaków: 1 i 2

English version

 
Italian apple & lemon
23.5 cm round baking form

[all ingredients to be at room temperature -> if eggs are taken out directly from the fridge, then should be warmed up and placed in a bowl with warm water]

110 g butter
2 lemons zest
4 middle size apples
200 g sugar
1 vanilla extract
3 eggs
150 ml milk
120 g almonds
6 tbsp flour
2 tsps baking powder

Butter to be melted in a small pot (over small heat) and set aside.
Zest two lemons.
Apples to be sliced (very thin).
Almonds to be mashed (by blender).

In a ball mix together eggs, sugar and vanilla extract until fluffy.
Next, mix in lemon zest. Add butter and milk.
Next, add almonds mixed with flour and baking powder.

23.5 cm round baking form to be rubbed wth oil and covered with baking paper. Half of the dough to be poured into the tin, then covered with 2 sliced apples and sprinkled with sugar. Next, cover it with the rest of the dough, placing remaining apples on top, sprinkled with sugar.

Bake the cake around 50 - 60 min in 150ºC (until golden)*


* To my great surprise, this cake turned out to be one of the best I've baked so far - actually, one of the best I've ever eaten. Oh, and it's the very first one I didn't share with anyone ;) Italy calling - from now on for 2 weeks. Ciao! :)

P.S. This cake is like a combination of two flavours: 1 and 2 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...