f Cakes and the City: things I have baked

2010-09-15

things I have baked


Jedna z najlepszych i najprostszych rzecz jaką upiekłam. Zniknęła tak szybko jak się pojawiła :)
[inspiracja: White Plate]


Najlepsze ciasto cytrynowe
forma 29x21 cm

170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
skórka starta z 2 cytryn


Syrop - polewa
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100 g cukru pudru
Najpierw zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i skórkę z cytryn.
Miksować nie dłużej niż 5 minut. 

Masę wlać do małej prostokątnej foremki (17,5 x 25 cm) i piec 30 min w 170ºC.
Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do wystygnięcia.

Ciasto jest cytrynowe - lecz słodkie, puszyste - ale wilgotne. Mogłabym jeść je codziennie ;) 

English version


[inspiration: White Plate]



The best lemon cake 
29x21 cm baking tin

One of the best and easiest things I've ever baked. Making quick, eating even faster :)

170 g butter (room temperature) 
170 g icing sugar
170 g flour
1 flat tsp baking powder
2 large eggs
zest of 2 lemons

Syrup - topping:

2 lemons juice
100 g icing sugar


First, remove lemon zest.

Butter, icing sugar, flour, baking powder, eggs and lemon zest to be mixed in a bowl (no longer than 5 mins).

Pour the mixture into the squarish baking form (17,5 x 25 cm) and bake 30 min in 170ºC.

In the meantime prepare a lemon syrup by combining lemon juice and icing sugar in a small pot over the medium heat (untill boiled). Take the cake out of the oven and pour it immediately with hot syrup. Leave to cool down.


It's a lemon cake - sweet though, fluffy - but moist. I could eat it everyday ;)

8 komentarzy:

  1. Cytrynowego ciasta jeszcze nie piekłam, ale jak mówisz, że najlepsze to zapewne upiekę to z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ok ostatecznie robię dzisiaj, ale jest już w piecu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię dzisiaj znowu, ale wersję limonkową, zobaczymy czy zjadliwa :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dziś ale się pytam dlaczego wyszło gorzkawe - to normalne?? I ta polewa na wierzch strasznie luźna wsiąka w ciasto, poza tym ok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz - być może skórka z cytryny została zbyt mocno starta i np.zawierała część białej części, która dodaje goryczy? Ostatnio odkryłam, że idealną formą do pieczenia tego ciasta jest jednak mała okrągła foremka o średnicy nie większej niż 20 cm :) Mam nadzieję, że następnym razem upiecze się o wiele lepiej :) pozdrawiam! :)

      Usuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...