Jedna z najlepszych i najprostszych rzecz jaką upiekłam. Zniknęła tak szybko jak się pojawiła :) |
Najlepsze ciasto cytrynowe
forma 29x21 cm
170 g masła (temperatura pokojowa)
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
170 g cukru pudru
170 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
skórka starta z 2 cytryn
Syrop - polewa
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 duże jajka
skórka starta z 2 cytryn
Syrop - polewa
sok wyciśnięty z 2 cytryn
100 g cukru pudru
Najpierw zetrzeć skórkę z dwóch cytryn.
W mikserze połączyć masło, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i skórkę z cytryn.
Miksować nie dłużej niż 5 minut.
Masę wlać do małej prostokątnej foremki (17,5 x 25 cm) i piec 30 min w 170ºC.
Masę wlać do małej prostokątnej foremki (17,5 x 25 cm) i piec 30 min w 170ºC.
Pod koniec pieczenia przygotować syrop cytrynowy: sok z cukrem pudrem podgrzać w rondelku (do czasu zagotowania). Wyjąć ciasto z piekarnika i od razu polać gorącym syropem. Zostawić do wystygnięcia.
Ciasto jest cytrynowe - lecz słodkie, puszyste - ale wilgotne. Mogłabym jeść je codziennie ;)
English version
[inspiration: White Plate]
The best lemon cake
29x21 cm baking tin
One of the best and easiest things I've ever baked. Making quick, eating even faster :)
170 g butter (room temperature)
170 g icing sugar
170 g flour
1 flat tsp baking powder
2 large eggs
zest of 2 lemons
Syrup - topping:
2 lemons juice
100 g icing sugar
First, remove lemon zest.
Butter, icing sugar, flour, baking powder, eggs and lemon zest to be mixed in a bowl (no longer than 5 mins).
Pour the mixture into the squarish baking form (17,5 x 25 cm) and bake 30 min in 170ºC.
In the meantime prepare a lemon syrup by combining lemon juice and icing sugar in a small pot over the medium heat (untill boiled). Take the cake out of the oven and pour it immediately with hot syrup. Leave to cool down.
It's a lemon cake - sweet though, fluffy - but moist. I could eat it everyday ;)
Ciasto jest cytrynowe - lecz słodkie, puszyste - ale wilgotne. Mogłabym jeść je codziennie ;)
English version
[inspiration: White Plate]
The best lemon cake
29x21 cm baking tin
One of the best and easiest things I've ever baked. Making quick, eating even faster :)
170 g butter (room temperature)
170 g icing sugar
170 g flour
1 flat tsp baking powder
2 large eggs
zest of 2 lemons
Syrup - topping:
2 lemons juice
100 g icing sugar
First, remove lemon zest.
Butter, icing sugar, flour, baking powder, eggs and lemon zest to be mixed in a bowl (no longer than 5 mins).
Pour the mixture into the squarish baking form (17,5 x 25 cm) and bake 30 min in 170ºC.
In the meantime prepare a lemon syrup by combining lemon juice and icing sugar in a small pot over the medium heat (untill boiled). Take the cake out of the oven and pour it immediately with hot syrup. Leave to cool down.
It's a lemon cake - sweet though, fluffy - but moist. I could eat it everyday ;)
Cytrynowego ciasta jeszcze nie piekłam, ale jak mówisz, że najlepsze to zapewne upiekę to z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZrobilam !! :D omnomnomnom
OdpowiedzUsuńha! Bosko! :)
UsuńA ja będę robić jutro :D tak mi zapadło w pamięć :D
UsuńOk ostatecznie robię dzisiaj, ale jest już w piecu :D
OdpowiedzUsuńRobię dzisiaj znowu, ale wersję limonkową, zobaczymy czy zjadliwa :P
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś ale się pytam dlaczego wyszło gorzkawe - to normalne?? I ta polewa na wierzch strasznie luźna wsiąka w ciasto, poza tym ok :)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarz - być może skórka z cytryny została zbyt mocno starta i np.zawierała część białej części, która dodaje goryczy? Ostatnio odkryłam, że idealną formą do pieczenia tego ciasta jest jednak mała okrągła foremka o średnicy nie większej niż 20 cm :) Mam nadzieję, że następnym razem upiecze się o wiele lepiej :) pozdrawiam! :)
Usuń