f Cakes and the City: Zalety zaletti

2010-09-24

Zalety zaletti


Zaletti
włoskie ciasteczka

- 125g mąki
- 125g drobnej mąki kukurydzianej
- 125g miękkiego masła
- 70g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 100 g małych rodzynek (namoczonych w ciepłej wodzie lub w alkoholu)*

Wszystkie skladniki umieścić w misce i zagnieść ręcznie ciasto. Uformować z niego długi wałek, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na godzinę. Następnie wyjąć z lodówki i pokroić nożem w plastry o szerokości 1,5 - 2 cm. Uformować w dłoniach (jeśli konieczne) - szczypiąc końcówki palcami i nadając ciastku formę liścia ;)

Ciastka ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piec 15 - 20 min w 180ºC (najlepsze po wystudzeniu).

* następnym razem utopię rodzynki w alkoholu, np.w rumie (na pół godziny, mieszając je od czasu do czasu)

Zaletti
Italian cookies

- 125 g flour  
- 125 g cornflour
- 125 g soft butter
- 70 g sugar
- 1 lemon zest
- 2 egg yolks
- 100 g small raisins (dipped in warm water or alcohol)*

All ingredients to be placed in a bowl and mixed by hand. Make a long roll out of the dough, wrap in a foil and leave in the fridge for 1 hour. Next, take it out of the fridge and cut in 1,5 - 2 cm slices.
Form by hand (if necessary) - pinching the edges and forming a leaf ;)

Cookies to be places on a large baking tin covered with baking paper.
Bake 15 - 20 min in 180ºC (best when cooled).

* next time I will dip raisins in an alcohole - rum, for example (for about 30 min, stirring from time to time)

1 komentarz:

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...