f Cakes and the City: Vampire cake

2010-09-20

Vampire cake


Zakalec to też ciasto... nawet wyborne ;)  

(prawie) piernik
podejrzane w "Kitchen" Nigelli 
forma 35x25 cm
 
150 g masła
300 g golden syrup
200 g brązowego cukru
250 ml piwa Guinness
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta goździków
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
300 ml kwaśnej śmietany
2 jajka

W średniej wielkości garnku umieścić masło, syrop, cukier, piwo, imbir, cynamon oraz goździki. Podgrzać, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Dodać mąkę z sodą i zmiksować.
W osobnej miseczce ubić śmietanę z jajkami i połączyć z resztą masy.
Piec ok. godzinę (lub dłużej) w 170ºC.

English version 

Soggy and ugly... but delicious! ;)

(almost) gingerbread
spotted in Nigella's 'Kitchen' 
35x25 cm baking tin

150 g butter
300 g golden syrup
200 g brown sugar
250 ml Guiness
2 tsp ginger (powder)
2 tsp cinnamon (powder)
a pinch of cloves
300 g flour
2 tsp soda
300 ml sour cream
2 eggs

In a middle size pan place butter, syrup, sugar, beer, ginger, cinnamon and cloves. Keep on a small heat, stirring until smooth. Add flour with soda and mix together.
In a separate bowl mix together cream and eggs. Next, mix it into to the remaining mixture.
Bake for about 1 hour (or longer) in 170ºC.

1 komentarz:

  1. Vampire Weekend- ubóstwiam!
    ps: zakalec, nie zakalec pycha!

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...