f Cakes and the City: coco continuous

2010-09-22

coco continuous

Kokosy
podejrzane tu


forma 29x21 cm lub 35x25 cm

Ciasto

125 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

4 jajka
200 g cukru
100 g wiórków kokosowych 
75 g mąki
250 g śmietanki (30 %)
160 ml mleczka kokosowego
sok oraz skórka starta z 1 cytryny
* maliny

W mikserze utrzeć masło z cukrem. Następnie dodać jajko oraz esencję waniliową. Na końcu połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto jest już uformowane (najlepiej zrobić to ręcznie, pod koniec wyłączając mikser), wylepić nim dno prostokątnej/kwadratowej foremki.

Ciasto podpiec około 15 minut w 180ºC.

W tym czasie zrobić masę: jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe, mąkę, śmietankę, mleczko kokosowe oraz sok i skórkę cytrynową. Wymieszać wszystko razem.

Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika i polać masą kokosową.
Piec 30 minut w 180ºC (do zezłocenia się).*

* następnym razem do masy kokosowej dodam maliny, które powinny przełamać jednostajnie kokosowy smak :)

* opinie o cieście moich najdroższych kosztowaczy:
- 'smakuje jak tradycyjny polski sernik'
- 'najgorsze ciasto, jakie w ogóle upiekłaś'
- 'nudny smak'
!!!
;)


English version

Coconuts
spotted here
29x21 cm or 35x25 cm baking tin
 

Pastry 

125 g butter
100g sugar
1 egg
1 tsp vanilla essence
250 g flour
1/2 tsp baking powder

Filling

4 eggs
200 g sugar
100 g coconut shreds
75 g  flour
250 g cream (30% fat)
160 ml coconut milk
juice and zest of 1 lemon
* raspberries

Place butter and sugar in a bowl and mix until creamy. Add egg and vanilla essence and mix. Add flour and baking powder and stir. When the dough is formed (form it best by hand, switching off mixer), press it into the base of a squarish tin. 

Bake for about 15 min in 180ºC.

For the filling, place eggs and sugar in a bowl and mix together. Add coconut, flour, cream, coconut milk, lemon juice, zest and mix together.

Take the tin out of the oven and pour filling over pastry. 
Bake 30 minutes (or until golden) in 180ºC.*

* next time I will add raspberries to the filling mixture - it will brake this main coconut taste and add some nice flavour kicks :)

* some opinions about this cake from my dearest cakes testers:
- 'tastes like a traditional Polish cheesecake'
- 'it's the worst cake you've ever baked'
- 'boring taste'
!!!
;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...