f Cakes and the City: flour in the fridge

2010-09-16

flour in the fridge

Galette to francuskie ciasto dowolnej kompozycji. Mąka w lodówce - bake free! ;)
Galette z serkiem kozim i bazylią
(dla głodnej dwójki)
podejrzane tu

Ciasto 


230 g mąki (schłodzonej w lodówce ok. 30  min!)
szczypta soli
120 g zimnego masła w kostkach
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
3-4 łyżki bardzo zimnej wody

Nadzienie

2 łyżki oliwy z oliwek
1 średni ząbek czosnku (drobno pokrojony)

2 serki kozie do smarowania Chavroux (razem 300 g)
60 g sera mozarella (pokrojnego w cienkie paseczki)
pieprz

garść pomidorków koktajlowych
garść listków bazylii

Do posmarowania

1 żółtko
1 łyżka wody

Mąkę połączyć z solą i z masłem (ręcznie lub mikserem) aż do pojawienia się grudek. W miseczce wymieszać śmietanę, sok cytrynowy i wodę - i dodać do masy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

W miseczce połączyć oliwę z czosnkiem i odstawić.

W drugiej miseczce wymieszać ze sobą sery wraz z 1 łyżeczką oliwy z czosnkiem (z miseczki nr 1). Doprawić pieprzem.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blacie obsypanym mąką (okrąg 30 cm). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiając 3 cm brzeg, wyłożyć ciasto masą serową a na jej brzegach ułożyć pomidorki koktajlowe. Całość posypać bazylią a pomidorki skropić pozostałą oliwą z czosnkiem.

Zawinąć krawędzie ciasta do środka i posmarować żółtkiem ubitym z wodą.

Piec 30 - 35 min w 200ºC.



English version

Galette is a french freeform crusty cake. Flour in the fridge - bake free! ;)

Galette with Chavroux and basil
(serves 2 hungry people)
spotted here

Cake


230 g flour (cooled in the fridge for 30 min!)
a pinch of salt
120 g cold butter (cubed)

1/4 cup sour cream
2 tsp lemon juice
3-4 tbsp very cold water

Filling

2 tbsp olive oil
1 medium garlic clove (chopped)

2 Chavroux - goat soft cheese (altogether 300 g)
60 g mozarella (cut in thin slices)

pepper

a couple of coctail tomatoes
a couple of basil leaves

Glaze

1 egg yolk
1 tbsp water

Flour, salt and butter to be mixed (using mixer or by hand) - until crumbles are made.
In a ball, mix together cream, lemon juice and water - and add to the mixture. Make a dough, cover it with plastic wrap and leave in the fridge for 1 hour.

In a bowl, mix together olive oil and garlic.

In another bowl, mix together goat cheese, mozarella and 1 tsp olive oil (from the 1st bowl). Add pepper.

Dough to be taken out of the fridge and rolled out into a 30 cm round (on a floured surface). Next, place it on the flat baking form covered with baking paper. Leaving 3 cm border, spread the cheese mixture over the dough and place coctail tomatoes on its border. Spread the basil leaves over and drizzle the remaining olive oil over coctail tomatoes.

Fold the border over the filling, leaving center open. Dough to be brushed with egg yolk glaze.

Bake 30 - 35 min in 200ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...