f Cakes and the City: bite and tell

2010-10-04

bite and tell


Jabłka, piekarnik i cała reszta.
record singer: Jamie Lidell, record owner: DJ Czarny Latawiec
 
Szarlotka
okrągła forma 23.5 cm


Kruche ciasto
300 g mąki
180 g zimnego masła w małych kawałkach
50 g brązowego cukru
4 żółtka

Jabłka
1 kg jabłek (użyłam 1.5 kg)
120 g cukru (można użyć 150 g - moja szarlotka nie była przesłodzona; użyłam jabłek marketowych, nie bazarowych - były dość słodkie)
2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do posmarowania
1 żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany

W misce wymieszać ręcznie składniki na kruche ciasto, formując kulę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto cierpliwie zagniatać - jest dość suche i twarde ;)

W tym czasie przygotować jabłka: obrać je i pokroić w cienkie plastry. Następnie ułożyć w garnku, podlać paroma łyżkami wody i dusić ok. 15 min aż zrobią się miękkie i zaczną rozpadać. Jabłka odstawić do wystygnięcia, posypując cukrem i cynamonem.


Piekarnik nagrzać do 200ºC - okrągłą formę o średnicy 23.5 cm wysmarować delikatnie olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć ciasto i wylepić nim dno formy, zostawiając 1/3 kuli (nie polecam wałkowania ciasta, ale właśnie 'wyklejanie' nim dna formy). Formę włożyć do piekarnika na ok. 15 min. 

W tym czasie:
1) wymieszać żółtko ze śmietaną i odstawić na bok (razem z przygotowanym pędzelkiem)
2) pozostałą 1/3 część ciasta zetrzeć na tarce (duże oczka) i również odłożyć na bok
3) składniki kruszonki wymieszać ze sobą ręcznie ugniatając palcami aż utworzą się grudki


Na podpieczony spód wyłożyć jabłka -> posypać je startym ciastem -> posmarować mieszanką jajeczno - śmietanową -> posypać kruszonką.

Wstawić z powrotem do piekarnika na 30 min. Wystudzić i ugryźć :)



English version

Apples, oven and the rest. 
record singer: Jamie Lidell, record owner: DJ Czarny Latawiec

Apple by apple
23.5 cm round baking tin  

Pastry
300 flour
180 g butter (cold, cubed)
50 g brown sugar
4 egg yolks

Apples
1 kg apples (I used 1.5 kg)
120 g sugar (150 g is also fine - however, my cake wasn't too sweet and tasted great)
2 tsp cinnamon

Crumble
2 tbsp soft butter
4 tbsp flour
2 tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar

Glaze
1 egg yolk mixed with 2 sour cream tsp

In a bowl, all pastry ingredients to be mixed together by hand - forming a ball. The dough to be wrapped in a foil and left in the fridge for 30 min. It's a bit hard to mix that pastry - the dough is quite dry and stiff ;)

In the meantime apples to be prepared: peeled off and sliced (thin). Next, place apples in a pot, adding a couple of spoons of water. Simmer for about 15 mins until very soft. When ready, mix with sugar and cinnamon and set aside to cool.

Heat the oven to 200ºC - 23.5 cm round baking tin to be rubbed with oil and covered with baking paper. The dough to be taken out of the fridge and pushed to tin's bottom - leaving 1/3 dough aside (I don't recommend rolling out the dough, but literally 'pushing' it by hand to the bottom of the form). Baking tin to be placed in the oven for 15 min.

To be prepared in the meantime:
1) an egg yolk to be mixed with cream and set aside (along with the small kitchen brush)
2)  1/3 dough left to be grated on a grater (large holes) and set aside as well
3) the crumble ingredients to be mixed together by hand

The baking form to be taken out of the oven and covered with apples -> then covered with the grated dough -> the top to be glazed with eggy mixture -> finally to be covered with crumble

The baking form to be placed in the oven for 30 min. Cool it completely and have a bite :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...