f Cakes and the City: Babka thing

2010-12-27

Babka thing




Babka imbirowa
forma babkowa 21 lub do 25 cm

125 g masła
100 g brązowego cukru
2 jajka
1/4 szklanki płynnego miodu
230 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
3 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki mleka

30 g imbiru kandyzowanego (kupiłamw hipermarkecie)

300 g bakalii (skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, suszone żurawiny, rodzynki, śliwki, etc)
1 łyżka alkoholu (użyłam amaretto)

Bakalie wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą z alkoholem. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.

W misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po 1 jajku, następnie miód.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir.

Do utartego masła dodawać na przemian suche składniki i mleko. Miksować.

Bakalie odsączyć na sitku.

Formę do babki o średnicy 25 cm smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy mąką.

Do masy dodajemy bakalie i imbir kandyzowany. Dokładnie mieszamy łyżką. Wlewamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Wstawiamy babkę i pieczemy 50 minut.
Po upieczeniu należy zostawić babkę w formie na ok. 10-15 minut i dopiero wtedy częstować się ;) 

[źródło: White Plate]

Babka dla imbirowych maniaków. Niezła też i dla tych, którzy nimi nie są (wystarczy nie dodawać sproszkowanego imbiru, jedynie kandyzowany)



English version

Ginger Babka
babka baking form 21 or up to 25 cm

125 g butter
100 g brown sugar
2 eggs
1/4 glass of honey
230 g flour
1,5 tsp baking powder
0,5 tsp soda
3 tsp powdered ginger
1 tsp cinnamon
3/4 glass of milk

30 g candied ginger

300 g of candied fruits: raisins/plums etc.
1tsp alcohol (I used amaretto)


Place all candied fruits in one bowl and pour boiling water with alcohol (to cover. Set aside.

In another bowl mix butter with sugar. Add one egg at a time, then add honey.

In a third bowl mix all dry ingredients together.

Get back to mixer and its butter mixture - add a bit of dry ingredients and some milk. Keep mixing until ingredients are finished off.

Move all candied fruits onto the strainer and let them get rid of water.

Butter and flour the form.

Finally, add already dried candied fruits into the mixture. Also, mix in the candied ginger. Pour the mixture into the form and set the oven for 180ºC.
Bake for about 50 minutes. Let it cool for 10-15 minutes. And it's ready :)


[inspiration: White Plate]

To me this cake isn't that perfect as the previous one ;) It's just different, especially if somebody is a ginger person. For those who aren't I suggest not to use powdered ginger at all, only candied one. New baking experience - my first time with babka style thing ;) Enjoy!

2 komentarze:

  1. 'książka kucharska dla samotnych i zakochanych' - mam ją i jest zdecydowanie obłędna:D

    Twój blog również jest bombowy, właśnie sobie przeglądam wszystko po kolei i nie mogę się nadziwić. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. arbuzowedaiquiri: dziekuje za nawiedziny bloga i za komplementy :))

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...