f Cakes and the City: do mess with me

2011-06-26

do mess with me

Deser awaryjny, podglądnięty ideowo u just-great-food.
Wykreowany z zasobów podręcznych.

Bałagan u nas. 
Częstujcie się ;)

My Mess
3-4 szklanki

250 g mascarpone
150 g cukru pudru
1/3 lub 1/2 szklanki Baileys
100 g herbatników
niemała garść jeżyn z przeszłości ;)

Przebieg akcji:

jeżyny rozmrażają się;
mascarpone miksuje się z cukrem pudrem, chwilę później dołącza do nich Baileys;
herbatniki kruszą się na kawałki;

Jeżyny kroi się na mniejsze kawałki i wraz z herbatnikami należy je delikatnie wmieszać do mascarpone. Masę aranżuje się w szklankach i zostawia w lodówce (do czasu przybycia Gości).

English version

Last minute dessert, spotted at just-great-food.
Created with all I had.

Kind of messy here.
Oh, please help yourselves ;)

My Mess
3-4 glasses

250 g mascarpone
150 g icing sugar
1/3 or 1/2 glass of Baileys
100 g shortbread or plain biscuits
a handful of blackberries from the past ;)
 
What is happening:

blackberries are being defrosting;
mascarpone to be mixed together with icing sugar - Baileys to be added a tiny bit later;
biscuits to be crushed into pieces by hands

Now blackberries to be cut in smaller pieces and mixed into mascarpone mixture along with the biscuits. Ready made mess to be arranged among 3 or 4 glasses and left in the fridge (until the guests arrive).

27 komentarzy:

  1. lubię taki bałaganiarskie desery:DDD o jak ja dawno jeżyn nie jadłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się ;).
    Wolę chyba jednak Twoją wersję niż oryginał!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. goh.: bycie bałaganiara jest słodkie :D

    Holga: ależ proszę, zapraszam ;) i dzięki! to była improwizacja smakowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, poczęstuję się z przyjemnością:))

    OdpowiedzUsuń
  5. O, fajne! A mi sie marzy takie cóś z jogurtem i jagodami:((

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki bałagan uwielbiam! I oczywiście się częstuję:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie deserki są super, szybkie i świetnie smakują!

    OdpowiedzUsuń
  8. żenia: :))

    andzia-35: o, pyszna myśl! :)

    KUCHARNIA, Anna-Maria: dzięki ;))

    Kamila: o tak, i można improwizować :)

    Papaya: dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bajecznie proste i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  10. deser w iście królewskim wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, Twoja wersja jeszcze bardziej nam się podoba niż ta nasza :) I super gra słowna w tytule, pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. idealny na lato jest taki bałagan :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny nieład artystyczny! Aż na jego widok gęba mi się ucieszyła a moje kubki smakowe zaczęły się domagać czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam! pyszności Magdo! "jeżyn z przeszłości" :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Duś: o tak, sama przyjemność :)

    kulinarne-smaki: dziękuję, to taki bałagan ;)

    just-great-food: witajcie! dzięki ;) każda wersja pyszna, prawo bałaganu ;)

    ka.wo: :))

    shy: dokładnie tak! dzięki :)

    Paula: lato każdy bałagan wybaczy ;)

    kruszyna: cieszę się :)) i polecam, i niech będzie kreatywnie :))

    Kasia: :)) dzięki! ech, jeżyny - dobrodziejstwo ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny bałagan :) Świetnie się nadaje do wyjadania dwiema łyżeczkami z jednego pucharka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Twój ,bałagan' i Proste przyjemności to coś dokładnie dla mnie.
    Zabieram!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale jaki pyszny ten bałagan mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. No i pucharki takie spore! pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. słodki i pyszny bałagan! ja lubię taki.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  21. Słodki bałagan. Pyszny bałagan. Lubię taki bałagan.

    OdpowiedzUsuń
  22. częstuję się więc! pyszny bałagan :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetna wersja! Cudowny bałagan :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej, to niezmiernie smaczny bałagan musiał być. Gdybym mogła już bym się przysiadała:).
    Pozdrawiam, Magdo, serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...