Po krótkim urlopie od piekarnika - nadal z głową w chmurach i w sezonie truskawkowym :)
Ciastowy remake, wcześniej w wersji śliwkowej.
Wersja pic by pic, beat by beat... na końcu eat eat eat ;)
W pociągu relacji krajowej nawiązałam rozmowę :) O ciastach (i nie tylko), więc zależało mi by każdemu się upiekło - dlatego dziś obrazkowo, dla śmiałości i słodkości [rymowanie nie było w planie] ;) |
Truskawki 2011 Jeżyny 2010 |
Kruchy placek z...
forma 29x21 cm
2 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany
Z podanych składników ręcznie zagnieść ciasto, wylepić nim blaszkę i podpiec 20 min w temp. 190ºC.
Ciasto może się uparcie lepić do dłoni - nie żałujcie więc mąki, można podsypywać nią ciasto w miarę potrzeby.
.... w międzyczasie ubić pianę z 3 białek, dodając 1/2 szklanki cukru...
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki truskawek i jeżyny; dzień wcześniej popełniłam wersję z samymi truskawkami - smak był dobry, tzn. poprawny ;) dodatek jeżyn lub malin przełamuje jednak słodką monotonię truskawek, polecam :)
forma 29x21 cm
2 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany
Z podanych składników ręcznie zagnieść ciasto, wylepić nim blaszkę i podpiec 20 min w temp. 190ºC.
Ciasto może się uparcie lepić do dłoni - nie żałujcie więc mąki, można podsypywać nią ciasto w miarę potrzeby.
.... w międzyczasie ubić pianę z 3 białek, dodając 1/2 szklanki cukru...
Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki truskawek i jeżyny; dzień wcześniej popełniłam wersję z samymi truskawkami - smak był dobry, tzn. poprawny ;) dodatek jeżyn lub malin przełamuje jednak słodką monotonię truskawek, polecam :)
Całość przykryć
ubitą pianą i piec ok. 20-25 min w temp. 200ºC (do momentu lekkiego
zrumienienia się bezy).
[źródło: Mama]
nglish version
Shortcut pastry with…
29x21 cm baking tin
2 cups flour
3 egg yolks
¾ cup sugar
1 tsp baking powder
100g butter (softened)
2 tbsp dairy
Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only. Place the dough over the square tin and bake it for about 20 min in 190ºC.
… in the meantime beat 3 egg whites, adding ½ cup sugar…
Take the tin out of the oven and place strawberries and blackberries over the cake. Cover with cream (made of egg whites). Bake for about 20-25 min in 200ºC.
[inspiration: My Mum]
Shortcut pastry with…
29x21 cm baking tin
2 cups flour
3 egg yolks
¾ cup sugar
1 tsp baking powder
100g butter (softened)
2 tbsp dairy
Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only. Place the dough over the square tin and bake it for about 20 min in 190ºC.
… in the meantime beat 3 egg whites, adding ½ cup sugar…
Take the tin out of the oven and place strawberries and blackberries over the cake. Cover with cream (made of egg whites). Bake for about 20-25 min in 200ºC.
[inspiration: My Mum]
Jak ja lubię kruche ciasto+owoce+beza !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda.
;)
To ciacho jest po prostu genialne ! :D
OdpowiedzUsuńlubię ciasta z owocową pierzynką!
OdpowiedzUsuń:)
palce lizać!
cudna ta swietankowa fala zalewajaca owoce... tsunami smaku
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam czerwone owoce na kruchym cieście :) Smaki lata :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńoch, pychotka:) a co to za urlopowanie piekarnikowe? my tu tęsknimy:)
OdpowiedzUsuńPrzesmakowicie wygląda:) Zdjęcia również świetne:)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto:) kruche, owocowe i z pianka:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie i z pianką:)
OdpowiedzUsuńCzasem obrazy mówią więcej niż słowa. I ten post jest tego najlepszym przykładem :)
OdpowiedzUsuńKusząco... kruche ciasto i truskawki... i jeżyny... i pianka... i skąd my teraz weźmiemy jeżyny? :)
OdpowiedzUsuńWidzę jeżyny!
OdpowiedzUsuńPrzepadłam.
;)
Kocham! Pięknie podnana, taka jak lubię, musze koniecznie sprobowac!
OdpowiedzUsuńjust-great-food: jeżyny już są ale barrrdzo drogie i tajemniczego pochodzenia :P
Holga, Papaya, peggykombinera: dzięki stokrotne, cieszę się, że przypadło Wam do gustu :)
OdpowiedzUsuńvanilla: dziękuję za tsunami komplementów :)
Escapade Gourmande: ja też, i bardzo polecam :)
Doctor: dziękuję, smakuje równie ciekawie ;)
goh.: dzięki, częstuj się ;) echh, takie tam urlopowanie - kiedyś opowiem :D też tęskniłam!
kruszyna, aga, żenia: dzięki Dziewczyny :) ciasto jest super, mówię to bez bicia piany (choć piana musi tu być) ;) specjalnie pokaząłam jak jest prosto je wykonać, a efekt zaskakuje ;)
Arvén: kłaniam się w podzięce i dzięki za odwiedziny :)
just-great-food: bardzo kusząco, częstujcie się ;) heh ja mam jeżyny z przeszłości ;) nie nabyłam jeszcze tegorocznych
słodkosłona.: :)))
Szana: dziękować za komplementy ;) a jeżyny ja mam ze źródła ogródkowego Rodziców ;)) nie patrzyłam na sklepowe, hmm ;)
OdpowiedzUsuńTruskawki w cieście z pierzynką - czy można chcieć więcej?!
OdpowiedzUsuńUściski:)
No no, takie ciacho to rozumiem.. Pysznie wyglądają te owoce pod bezową chmurką..
OdpowiedzUsuńCo do bez, masz absolutną racje. Tylko 2 składniki a jaki efekt ! I smak ! ^^
OdpowiedzUsuńA propos truskawek, również się zgadzam :) Owoce uniwersalne.. pasują do wszystkiego :D
pozdrawiam :)
Podoba mi się i to bardzo! Jeżyny i truskawki pod bezą muszą smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńale cudnie owocowo!
OdpowiedzUsuńAle fajne! Takie proste i smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńMagdo,pysznie! I ja też bym przełamała truskawki innymi owocami.Jagodowe mi tu bardzo pasują.
OdpowiedzUsuńzdjęcia są obłędne, uwielbiam Twoje historie, a i Mitchów też lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
eta eta eta !!!
OdpowiedzUsuńi niech mi ktoś powie, że dam radę schudnąć oglądając takie smakołyki:P
OdpowiedzUsuńMadzia..co za pyszności!:)) przy 5 zdjęciu nastąpił ślinotok!;)
OdpowiedzUsuńps.u mnie dziś miniszarlotki z marchewką:)właśnie skończyłam torturować sąsiadów zapachami;) mniam!
J.
wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńprzy 4 zdjęciu aż się oblizałam ;) bardzo smakowite ciasto i zdjęcia
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i piękne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto..:3
OdpowiedzUsuńA mogę wiedzieć, skąd masz takie urocze talerzyki? :)
Pozdrawiam serdecznie!
KUCHARNIA, Anna-Maria: ech, czasem tylko to wystarczy do szczęścia (przy kawie) ;)
OdpowiedzUsuńspencer: dzięki i polecam :)
Papaya: o tak, tu też można improwizować z różnymi owocami i mixami :))
burczymiwbrzuchu: dzięki za odwiedziny :))
asieja: :)
basiaP: proste i naprawdę uzależniające ;)
Amber: dzięki:) tu jest wiele możliwości, np porzeczki...? ;) pozdrawiam!
mnemonique: dzięki za komplementy, Mitchom też się chyba ciasto spodobało ;)
Aurora: :D
shy: o tak tak :)
kulinarne-smaki: najlepiej jedną ręką prowadzić rower w drugiej dzierżyć ciasteczko ;))
dotblogg: o proszę ;) Justka, też jesteś piekącą lunatyczką :D super :)
M.: :)
Kaś: dzięki i bardzo polecam :)
SłodziutkieOkazje: dziękuję! pozdrawiam :)
Panna L: dzięki za odwiedziny :) a talerzyki zdobyczne z tk maxa ;)
Jeżyny...ah czemu wycinają mi brzozy spod bloku. Tam kiedyś rosło ich trochę i zrywałam czasem. :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie i jeszcze jest w wersji śliwkowej, super. Muszę zapisać sobie przepis :)
OdpowiedzUsuń