f Cakes and the City: pic by pic beat by beat

2011-06-20

pic by pic beat by beat

Po krótkim urlopie od piekarnika - nadal z głową w chmurach i w sezonie truskawkowym :)
Ciastowy remake, wcześniej w wersji śliwkowej.
Wersja pic by pic, beat by beat... na końcu eat eat eat ;)

W pociągu relacji krajowej nawiązałam rozmowę :) O ciastach (i nie tylko), więc zależało mi by każdemu się upiekło - dlatego dziś obrazkowo, dla śmiałości i słodkości [rymowanie nie było w planie] ;)
Truskawki 2011 Jeżyny 2010
 

Kruchy placek z...
forma 29x21 cm

2 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła (miękkiego)
2 łyżki śmietany

Z podanych składników ręcznie zagnieść ciasto, wylepić nim blaszkę i podpiec 20 min w temp. 190ºC.
Ciasto może się uparcie lepić do dłoni - nie żałujcie więc mąki, można podsypywać nią ciasto w miarę potrzeby.

.... w międzyczasie ubić pianę z 3 białek, dodając 1/2 szklanki cukru...

Ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć połówki truskawek i jeżyny; dzień wcześniej popełniłam wersję z samymi truskawkami - smak był dobry, tzn. poprawny ;) dodatek jeżyn lub malin przełamuje jednak słodką monotonię truskawek, polecam :)
Całość przykryć ubitą pianą i piec ok. 20-25 min w temp. 200ºC (do momentu lekkiego zrumienienia się bezy).

[źródło: Mama]

nglish version

Shortcut pastry with…
29x21 cm baking tin
2 cups flour
3 egg yolks
¾ cup sugar
1 tsp baking powder
100g butter (softened)
2 tbsp dairy

Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only. Place the dough over the square tin and bake it for about 20 min in 190ºC.

… in the meantime beat 3 egg whites, adding ½ cup sugar…

Take the tin out of the oven and place strawberries and blackberries over the cake. Cover with cream (made of egg whites). Bake for about 20-25 min in 200ºC.

[inspiration: My Mum]

34 komentarze:

  1. Jak ja lubię kruche ciasto+owoce+beza !
    Świetnie wygląda.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciacho jest po prostu genialne ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię ciasta z owocową pierzynką!
    :)
    palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna ta swietankowa fala zalewajaca owoce... tsunami smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, uwielbiam czerwone owoce na kruchym cieście :) Smaki lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och, pychotka:) a co to za urlopowanie piekarnikowe? my tu tęsknimy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przesmakowicie wygląda:) Zdjęcia również świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne ciasto:) kruche, owocowe i z pianka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie i z pianką:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czasem obrazy mówią więcej niż słowa. I ten post jest tego najlepszym przykładem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząco... kruche ciasto i truskawki... i jeżyny... i pianka... i skąd my teraz weźmiemy jeżyny? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Widzę jeżyny!

    Przepadłam.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham! Pięknie podnana, taka jak lubię, musze koniecznie sprobowac!
    just-great-food: jeżyny już są ale barrrdzo drogie i tajemniczego pochodzenia :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Holga, Papaya, peggykombinera: dzięki stokrotne, cieszę się, że przypadło Wam do gustu :)

    vanilla: dziękuję za tsunami komplementów :)

    Escapade Gourmande: ja też, i bardzo polecam :)

    Doctor: dziękuję, smakuje równie ciekawie ;)

    goh.: dzięki, częstuj się ;) echh, takie tam urlopowanie - kiedyś opowiem :D też tęskniłam!

    kruszyna, aga, żenia: dzięki Dziewczyny :) ciasto jest super, mówię to bez bicia piany (choć piana musi tu być) ;) specjalnie pokaząłam jak jest prosto je wykonać, a efekt zaskakuje ;)

    Arvén: kłaniam się w podzięce i dzięki za odwiedziny :)

    just-great-food: bardzo kusząco, częstujcie się ;) heh ja mam jeżyny z przeszłości ;) nie nabyłam jeszcze tegorocznych

    słodkosłona.: :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Szana: dziękować za komplementy ;) a jeżyny ja mam ze źródła ogródkowego Rodziców ;)) nie patrzyłam na sklepowe, hmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Truskawki w cieście z pierzynką - czy można chcieć więcej?!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  17. No no, takie ciacho to rozumiem.. Pysznie wyglądają te owoce pod bezową chmurką..

    OdpowiedzUsuń
  18. Co do bez, masz absolutną racje. Tylko 2 składniki a jaki efekt ! I smak ! ^^
    A propos truskawek, również się zgadzam :) Owoce uniwersalne.. pasują do wszystkiego :D

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się i to bardzo! Jeżyny i truskawki pod bezą muszą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale fajne! Takie proste i smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  21. Magdo,pysznie! I ja też bym przełamała truskawki innymi owocami.Jagodowe mi tu bardzo pasują.

    OdpowiedzUsuń
  22. zdjęcia są obłędne, uwielbiam Twoje historie, a i Mitchów też lubię :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. i niech mi ktoś powie, że dam radę schudnąć oglądając takie smakołyki:P

    OdpowiedzUsuń
  24. Madzia..co za pyszności!:)) przy 5 zdjęciu nastąpił ślinotok!;)
    ps.u mnie dziś miniszarlotki z marchewką:)właśnie skończyłam torturować sąsiadów zapachami;) mniam!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  26. przy 4 zdjęciu aż się oblizałam ;) bardzo smakowite ciasto i zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne zdjęcia i piękne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne ciasto..:3
    A mogę wiedzieć, skąd masz takie urocze talerzyki? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. KUCHARNIA, Anna-Maria: ech, czasem tylko to wystarczy do szczęścia (przy kawie) ;)

    spencer: dzięki i polecam :)

    Papaya: o tak, tu też można improwizować z różnymi owocami i mixami :))

    burczymiwbrzuchu: dzięki za odwiedziny :))

    asieja: :)

    basiaP: proste i naprawdę uzależniające ;)

    Amber: dzięki:) tu jest wiele możliwości, np porzeczki...? ;) pozdrawiam!

    mnemonique: dzięki za komplementy, Mitchom też się chyba ciasto spodobało ;)

    Aurora: :D

    shy: o tak tak :)

    kulinarne-smaki: najlepiej jedną ręką prowadzić rower w drugiej dzierżyć ciasteczko ;))

    dotblogg: o proszę ;) Justka, też jesteś piekącą lunatyczką :D super :)

    M.: :)

    Kaś: dzięki i bardzo polecam :)

    SłodziutkieOkazje: dziękuję! pozdrawiam :)

    Panna L: dzięki za odwiedziny :) a talerzyki zdobyczne z tk maxa ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeżyny...ah czemu wycinają mi brzozy spod bloku. Tam kiedyś rosło ich trochę i zrywałam czasem. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda niesamowicie i jeszcze jest w wersji śliwkowej, super. Muszę zapisać sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...