Ostatnie dni okazały się na tyle kaloryczne emocjonalnie, że więcej opowiadałam o ciastach niż piekłam ;) Wywiad, który miałam przyjemność udzielić dla portalu mmwroclaw.pl skłonił mnie do przypomnienia sobie jakie były niedawne początki bloga i z jakimi smakami je kojarzę. Ciasto na oleju z owocami - klasyk i pewniak, tak o nim teraz :) mogę mówić. Kwiecień zaczynam replayem i prostymi przyjemnościami (i sporymi zaległościami książkowymi) ;)
Ciasto w formie
forma 29x21 cm
2 jajka
1 szklanka cukru
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1 łyżka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
350 g owoców (np. truskawek, malin, porzeczek, śliwek, agrestu - świeżych lub mrożonych)
(wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać olej, mleko i aromat waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z resztą zmiksowanych składników. Ciasto wylać na posmarowaną olejem formę prostokątną/okrągłą a na wierzch ułożyć owoce. Piec 35 - 40 min w temp.180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zaczekać aż wystygnie i posypać cukrem pudrem.
[źródło: Mama]
English
The very last days have been filled with emotional calories as I happened to be talking about cakes than baking cakes ;) An interview at mmwroclaw.pl was quite exciting and made me think of the very beginning of the blog which... brought me to this recipe:
Cake. Fruit. Pleasure.
29x21 cm or 35x25 cm baking tin
2 eggs
1 cup sugar
0.5 cup milk
0.5 cup oil
1 tbsp vanilla extract
2 cups flour
1 tsp baking powder
350 g fruit (strawberries, raspberries, blackcurrant, plums, gooseberries – fresh or frozen)
Preheat the oven to 180ºC.
Place eggs and sugar in a large bowl; beat with a mixer. Add oil, milk and vanilla extract and beat to combine. In a separate bowl mix flour with baking powder – and gently stir it into the large bowl. Pour the dough onto the roundish/squarish baking tin (greased with oil) and place fruit over it. Bake about 35 – 40 min (180ºC). Cool completely and sprinkle an icing sugar over the cake.
[inspiration: My Mum]
29x21 cm or 35x25 cm baking tin
2 eggs
1 cup sugar
0.5 cup milk
0.5 cup oil
1 tbsp vanilla extract
2 cups flour
1 tsp baking powder
350 g fruit (strawberries, raspberries, blackcurrant, plums, gooseberries – fresh or frozen)
Preheat the oven to 180ºC.
Place eggs and sugar in a large bowl; beat with a mixer. Add oil, milk and vanilla extract and beat to combine. In a separate bowl mix flour with baking powder – and gently stir it into the large bowl. Pour the dough onto the roundish/squarish baking tin (greased with oil) and place fruit over it. Bake about 35 – 40 min (180ºC). Cool completely and sprinkle an icing sugar over the cake.
[inspiration: My Mum]
Magda, gratuluję wywiadu :) gdybyś była bliżej mnie, też bym Cię chętnie "przemaglowała", bo zbieram ostatnio namiary na fajne kobiety :) ps. i nieustannie jestem wielbicielką Twojego tła zdjęciowego. ściskam porannie!
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniałe, koniecznie do wypróbowania, jak większość twoich ciast... ja ostatnio nie w formie, za to ciasto, rewelacja >.<
OdpowiedzUsuńjest i ciacho!!! jeśli pewniak, to sobie zapisuję, bo wiesz jak to u mnie bywa...:))) pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta :D
OdpowiedzUsuń