miałam rabarbar i nie zawahałam się go użyć ;) |
minimalistyczna tarta - maślany spód a na górze słodkawo-kwaskowe fusion :) |
;) |
We Wrocławiu rabarbar wyższy niż Sky Tower ;)
Udało mi się wczoraj w nocy upiec tartę z rabarbarem. Było dość późno, kiedy opuściła piekarnik, ale na tyle aromatyczna rabarbarowo, że przez chwilę rozważałam czy nie wziąć jej do łóżka ;) Oparłam się jednak pokusie i spałyśmy osobno ;)
Przepis dawno wypatrzony u White Plate - mój rabarbar krócej leżakował w cukrze, bo ok. 5-6 godzin; tak samo ciasto - niecałe 2 godziny w lodówce. Tarta finalnie bez dodatkowego cukru pudru - nie chciałam tłumić rabarbarowych akcentów. Smaki akuratne, z której strony by nie ugryźć :)
Tarta z rabarbarem
wg Pierre'a Herme z książki "Desery"
Spód:
90 g masła miękkiego
1/4 łyżeczki soli
25 ml zimnego mleka lub wody
125 g mąki
Wszystkie składniki rozcieramy w misce do uzyskania okruchów i formujemy kulę. Odstawiamy.
Okrągłą formę do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem.
Chowamy do lodówki na ok. 2 godziny.
wg Pierre'a Herme z książki "Desery"
Spód:
90 g masła miękkiego
1/4 łyżeczki soli
25 ml zimnego mleka lub wody
125 g mąki
Wszystkie składniki rozcieramy w misce do uzyskania okruchów i formujemy kulę. Odstawiamy.
Okrągłą formę do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem.
Chowamy do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar:
600 g rabarbaru - tę ilość należy obrać i pokroić na 2 cm kawałki
60 g cukru pudru
Rabarbar włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na minimum 5-6 godzin.
W tym czasie rabarbar puści sok i zmięknie.
Odcedzić go na sitku.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wyjąć tortownicę z ciastem, na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i wypełnić formę suchą fasolą lub kulkami do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć papier z kulkami i na podpieczony spód wyłożyć odcedzony rabarbar.
Polać go masą:
1 jajko
75 g cukru pudru
50 g mleka
25 g mielonych migdałów
55 g oziębionego masła
Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mleko i migdały i wmieszać masło pokrojone na małe kawałeczki.
Całość wlać na rabarbar i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20-30 minut - do czasu zrumienienia.
English
So I made this rhubarb tart and there is no way I could find words to describe how delicious that is. Still is - as I haven't eaten it all at once ;) The oroginal recipe comes from White Plate
My version was to keep rhurbarb covered with sugar a bit less (5-6 hrs), same with the dough which was kept in the fridge for 2 hrs only (not overnight). No icinig sugar dusting - I wanted to keep it a bit sour; also to leave the rhubarb taste independent in a way - not dominated by too much sugar.
In the meantime deal with rhubarb:
600 g rhubarb - cut into 2 cm pieces
60 g icing sugar
Arrnage rhubarb in a bowl and dust with icing sugar, leaving for 5-6 godzin.
Rhubarb shoud soften and get more juicy.
Get rid if the juice.
Oven to be set for 180 C degrees.
Dough to be pressed into round tart form and left in the oven for 15 mins.Take it out and arrange rhubarb over the top.
To be poured with the mixture of:
1 egg
75 g icing sugar
50 g milk
25 g slivered almonds (mashed until smooth like flour)
55 g very cold butter
Egg to mixed with sugar. Add milk and almons, and finally combine with butter cubes.Pour over the tart and bake for another 20 minutes (or more) until golden.
So I made this rhubarb tart and there is no way I could find words to describe how delicious that is. Still is - as I haven't eaten it all at once ;) The oroginal recipe comes from White Plate
My version was to keep rhurbarb covered with sugar a bit less (5-6 hrs), same with the dough which was kept in the fridge for 2 hrs only (not overnight). No icinig sugar dusting - I wanted to keep it a bit sour; also to leave the rhubarb taste independent in a way - not dominated by too much sugar.
Rhubarb tart
byPierre'a Herme
Bottom:
90 g soft butter
1/4 tsb salt
25 ml cold milk or water
125 g flour
All ingredients to be combined together by hand - form a bowl a leave in the fridge for 2 hrs.
byPierre'a Herme
Bottom:
90 g soft butter
1/4 tsb salt
25 ml cold milk or water
125 g flour
All ingredients to be combined together by hand - form a bowl a leave in the fridge for 2 hrs.
In the meantime deal with rhubarb:
600 g rhubarb - cut into 2 cm pieces
60 g icing sugar
Arrnage rhubarb in a bowl and dust with icing sugar, leaving for 5-6 godzin.
Rhubarb shoud soften and get more juicy.
Get rid if the juice.
Oven to be set for 180 C degrees.
Dough to be pressed into round tart form and left in the oven for 15 mins.Take it out and arrange rhubarb over the top.
To be poured with the mixture of:
1 egg
75 g icing sugar
50 g milk
25 g slivered almonds (mashed until smooth like flour)
55 g very cold butter
Egg to mixed with sugar. Add milk and almons, and finally combine with butter cubes.Pour over the tart and bake for another 20 minutes (or more) until golden.
Podziwiam cię za tą siłę woli i oparcie się pokusie nocnego pałaszowania takiej tarty!:))) ja bym chyba nie dała rady, bo rabarbarowe słodycze wprost uwielbiam!:)))
OdpowiedzUsuńnie było łatwo ;) rabarbar mnie porwał - to jeszcze nie koniec ;) ale ten przepis na pewno powtórzę ;)
UsuńOMG! i już wiem czym zainauguruję używanie mojej nowej kuchenki :) tylko formę do tarty jeszcze muszę kupić. dzięki za ten przepis. znikam zbierać na rabarbar ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńooo nie ma opcji, muszę upolować rabarbar!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam te badyle i też nie zawaham się ich użyc.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, pozdrawiam :)
Oj, kusisz tą tartą ! pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń