Śliwkom nie odpuszczam. Sięgam po znane przepisy nieznanego pochodzenia i przyznaję się do tego kiedy ciasto już dawno zniknęło... ;) Dziś przywołuję ducha ciasta na oleju, z którym miałam przyjemność 1 września ;) W tym czasie gościła u mnie Rita z dotpics.co, która zrobiła sobie przystanek we Wrocławiu w drodze do Berlina. Nie mogłyśmy odmówić sobie nonszalanckiego spaceru w okolicach Rynku, gdzie przy okazji Rita znalazła dla mnie tę książkę - nie książkę (dziękuję!) ;) To nie jest książka oraz ciasto ze śliwką, zapraszam :)
Plums. Go get them. And I do. By reaching for familiar recipes from family's drawer... and I admit that when the cake is already gone ;) Like this one - a real pleasure which happened to me on 1st of September. At that time I was honoured by Rita from dotpics.co who came by to Wroclaw on her way to Berlin - and was my guest :) We couldn't help but wonder around city centre and thanks to that Rita found this weird book for me (many thanks!). This is not a book (Polish title) with a plum cake.
to są śliwki ;) no styling, just shooting ;) |
plumsplumsplumsplums |
Ciasto owocowe (po prostu)
forma 29x21 cm lub 35x25 cm
2 jajka
1 szklanka cukru
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
1 łyżka aromatu waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
350 g owoców (np. truskawek, malin, porzeczek, śliwek, agrestu - świeżych lub mrożonych)
(wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową)
Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać olej, mleko i aromat waniliowy. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z resztą zmiksowanych składników. Ciasto wylać na posmarowaną olejem formę prostokątną/okrągłą a na wierzch ułożyć owoce. Piec 35 - 40 min w temp.180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zaczekać aż wystygnie i posypać cukrem pudrem.
[źródło: Mama]
English version
Cake. Fruit. Pleasure.
29x21 cm or 35x25 cm baking tin
2 eggs
1 cup sugar
0.5 cup milk
0.5 cup oil
1 tbsp vanilla extract
2 cups flour
1 tsp baking powder
350 g fruit (strawberries, raspberries, blackcurrant, plums, gooseberries – fresh or frozen)
Preheat the oven to 180ºC.
Place eggs and sugar in a large bowl; beat with a mixer. Add oil, milk and vanilla extract and beat to combine. In a separate bowl mix flour with baking powder – and gently stir it into the large bowl. Pour the dough onto the roundish/squarish baking tin (greased with oil) and place fruit over it. Bake about 35 – 40 min (180ºC). Cool completely and sprinkle an icing sugar over the cake.
[inspiration: My Mum]
Malone ciasto wygląda bosko:) ale dużo większą chrapkę ma na tą nie-książkę:)))
OdpowiedzUsuńPyszne są takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam proste ciasta z owocami, ze śliwkami szczególnie :)
OdpowiedzUsuńniezły efekt ;) zapraszam na grilla - www.zgrilla.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Śliwki są git. Ciasta na oleju też są git. Czyli wpis też musi być git :) Jedno i drugie dobre dla serca i rozumu.
OdpowiedzUsuńAch zjadłabym kawałek tej śliwki w cieście i chętnie bym złapała w łapki to książkę, nieksiążkę. Zaciekawiła mnie :-D
OdpowiedzUsuń