f Cakes and the City: Sour is a new sweet

2013-05-24

Sour is a new sweet




Festiwal Planet Doc i ciasto rabarbarowe - niekoniecznie razem i w tym samym czasie ;)
Oba jednak wydarzyły się w minionych dniach i polecam obejrzeć/upiec - w imię różnorodności smaków :)

Planet Doc Festival and a rhubarb cake - not necessary together in the same time ;)
Both happened not long time ago though and I suggest to watch/bake yourselves - in the name of variety of flavours :)

Aleksander 
Sztuka znikania 
Scena zbrodni


Na dole
120 g masła
120 g cukru
240 g mąki
2 duże żółtka

Na górze
rabarbar
100 g marcepanu startego na tarce o grubych oczkach

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Ze składników na dół zagnieść ciasto - wyjdą z niego okruchy. 
Odłożyć 4 łyżki ciasta.
Resztę wylepić spód formy. 
Wierzch posypać startym marcepanem, na którym ułożyć pokrojony rabarbar. Całość obsypać pozostałymi okruchami.
Piec około 30 minut.

[inspiracja: 'Słodkie' Elizy Mórawskiej]

English

Bottom
120 g butter
120 g sugar
240 g flour
2 large egg yolks

Top
rhubarb
100 g marzipan, coarsly grated

We set oven to 180 C degrees.
Baking form to be layered with parchment.


All bottom ingredients to be combined together - best by hand. Set aside about 4 tablespoons of the dough.
The remaining dough to be pressed into the baking form's bottom, covered with grated marzipan. Rhubarb cubes to be arranged on top and sprinkled with the remaining dough crumbles.
Bake for about 30 min.

[inspiration: 'Slodkie' by Eliza Morawska]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...