Pod
100 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej razowej
50 g mielonych migdałów
2 żółtka
50 g cukru pudru
100 g zimnego masła
pół łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
W
800 g jabłek
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
Nad
*piana
2 białka
1 łyżka cukru
* kruszonka
100 g mąki
50 g cukru
70 g masła
szczypta cukru waniliowego
Zacząć od kruszonki: połączyć wszystkie składniki (ręcznie) - aż utworzą się grudki - i zostawić w lodówce.
Składniki na spód ciasta wymieszać ze sobą, zagnieść, uformować kulę - owiniętą w folię zostawić w lodówce na pół godziny. Następnie wyjąć ciasto, wylepić nim okrągłą formę (tortową, nie tartową) i z powrotem zostawić w lodówce na pół godziny. Ponownie wyjąć ciasto i podpiec w piekarniku (200ºC) ok. 15 minut...
Jabłka pokroić w grubsze plastry, posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Cukier trzcinowy skarmelizować w rondelku, dodać masło i jabłka. Mieszając, dusić jabłka przez parę minut (uważać by się nie rozgotowały).
Z białek ubić pianę, na końcu dodać cukier i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i polać jabłkowo - karmelowym sosem. Wierzch przykryć pianą z jajek, na końcu posypując wszystko kruszonką (rozdrabniając grudki ciasta palcami). Piec 30 - 35 min w 200ºC.
English version
Under
100 g all purpose flour
100 g spelt flour (whole-wheat)
50 g crushed almonds
2 egg yolks
50 g icing sugar
100 g cold butter
half of tsp cinnamon
a pinch of ginger
In
800 g apples
2 tbsp vanilla sugar
1 tbsp cinnamon
2 tbsp brown sugar
1 tbsp butter
On
*cream
2 egg whites
1 tsp sugar
* crumbly mixture
100 g flour
50 g sugar
70 g butter
a pinch of vanilla sugar
Start with the crumble: mix all ingredients together till crumbles are made. Leave in the fridge.
All ingredients for the bottom to be mixed together and formed in a ball. Then to be put in a foil and left in the fridge for 30 min. Next, take it out and place the dough in a round baking form (but not the tart form). Put it back to the fridge for 30 min. Finally, take it out and put to the oven for about 15 min (200ºC)...
Appples to be sliced, sprinkled with vaniila sugar and cinnamon. Brown sugar to be caramelised in a small pot. Add butter, mix and add apples. Stirr the mixture, simmering for a couple of minutes (apples should not be overcooked).
Egg whites to be beaten, mixed with sugar.
The slightly baked bottom cover with apples and a caramel - apple juice. Next, cover it with the egg whites cream and sprinkle crumbly mixture on top. Bake for about 30 - 35 min in 200ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)