2010-09-27
Bake It Yourself
Weź to upiecz.
Krówkowy sernik, orzechowy sernik.
Sernik
(krówkowy/orzechowy)*
tortownica 23.5 cm
Spód
150 g herbatników
80 masła rozpuszczonego
Masa
500 g sera z wiaderka (na sernik)
50 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy (lub 1 ekstrakt waniliowy)
3 jajka
400 g masy kajmakowej: krówkowej lub orzechowej
1 łyżka mąki pszennej
Góra
50 g masła/margaryny
3 łyżki cukru
2-3 łyżki wody
2 łyżki gorzkiego kakao
Herbatniki utrzeć na miazgę w blenderze (lub w moździerzu!) i połączyć z rozpuszczonym masłem.. Wilgotną masą wylepić dno okrągłej formy i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Masło utrzeć z cukrem, dodać cukier lub ekstrakt waniliowy. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, na koniec wmieszać masę kajmakową (albo/albo) oraz łyżkę mąki.
Wyjąć formę z lodówki i wlać do niej masę serową. Piec w piekarniku 50 min (lub dłużej) w 180ºC.
Po wyjęciu polać gorącą masą czekoladową (składniki na górę ciasta umieścić w garnuszku i podgrzać na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 1 minutę). Pozwolić ciastu ochłonąć :) i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
* wybrałam wersję orzechową, jednak wolę krówkową, którą kiedyś również zrobiłam. Serników jak mrówków ;)
English version
Go bake it.
Toffee cheesecake, hazelnut cheesecake.
Cheesecake
(toffee/hazelnut)*
23.5 cm round cake pan
Bottom
150 g plain biscuits
a couple of tsp oil
Middle layer
500 g soft cheese (for cheesecakes)
50 g butter (softened)
100 g sugar
1 vanilla sugar (or 1 vanilla extract)
3 eggs
1 can of kaymak: 400 g (toffee or hazelnut)
1 tsp flour
Top
50 g butter/margarine
3 tbsp sugar
2-3 tbsp water
2 tbsp dark cocoa (powdered)
Biscuits to be completely crushed using blender (or mortar!), add a couple of table spoons of oil and mix together. Make it a bit moist and place the mixture over the round tin. Leave in the fridge for at least 30 min.
In a bowl, mix together butter and sugar, add vanilla exctract (or vanilla sugar). Add eggs - one at a time - next, mix in the kaymak (either/or) and flour.
Take the tin out of the fridge and cover the biscuit bottom with the cheese layer. Bake in the oven for 50 min (or longer) in 180ºC.
When the cake is baked, pour the hot chocolate topping over it (top ingredients to be put in a small pot and stirred while warming up on the cooker, to be cooked for 1 min). When cooled, leave it ;) and place in the fridge (best over the night)
* I made this hazelnut version, however I prefer the toffee one which I baked some time ago.
Oh, and it's not the last cheesecake recipe I wanna share. Never enough ;
z kim z czym
herbatniki,
serniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
W którym momencie mam dodać serek z wiaderka? aaa help me! ;)
OdpowiedzUsuń