Sernik kokosowy
tortownica 23.5 cm
Spód
150 g herbatników
olej
Środek
500 g sera białego (z wiaderka)
1 szklanka cukru
4 jajka
150 g wiórek kokosowych
Góra:
50 g masła/margaryny
3 łyżki cukru
2-3 łyżki wody
2 łyżki gorzkiego kakao
Herbatniki utrzeć na miazgę w blenderze (lub w moździerzu!), dodać parę łyżeczek oleju i wymieszać. Wilgotną masą wylepić dno okrągłej formy i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Składniki ze środka ciasta zmiksować ze sobą na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe.
Wyjąć formę z lodówki i wlać do niej masę serową. Piec w piekarniku 40 min (lub dłużej) w 170ºC.
Po wyjęciu polać gorącą masą czekoladową (składniki na górę ciasta umieścić w garnuszku i podgrzać na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować 1 minutę). Pozwolić ciastu ochłonąć :) i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
English version
Coco cheesecake
23.5 cm round cake pan
Bottom
150 g plain biscuits
a couple of tsp oil
Middle layer
500 g cheese (for cheesecake)
4 eggs
1 cup of sugar
150 g coconut shreds
Top
50 g butter/margarine
3 tbsp sugar
2-3 tbsp water
2 tbsp dark cocoa (powdered)
Biscuits to be completely crushed using blender (or mortar!), add a couple of table spoons of oil and mix together. Make it a bit moist and place the mixture over the round tin. Leave in the fridge for at least 30 min.
The middle layer ingredients to be mixed. Add coconut shreds.
Take the tin out of the fridge and cover the biscuit bottom with the cheese layer. Bake in the oven for 40 min (or longer) in 170ºC.
When the cake is baked, pour the hot chocolate topping over it (top ingredients to be put in a small pot and stirred while warming up on the cooker, to be cooked for 1 min). When cooled, leave it ;) and place in the fridge (best over the night).
Zrobiłam Pawłowi na urodzinki:) Wyszedł pyyyszny!:) Dzięki Madzia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ola :)
PS.
Mufinki też zrobiłam i też pycha:)
szaleństwo! ;) wielcem rada, merci ;)
OdpowiedzUsuń