f Cakes and the City: cakes'n'kicks

2011-01-29

cakes'n'kicks

Babka, która kopie :)




amazing calendar made by http://www.deconstruktor.com/

Babka, krówka i advocat
forma babkowa


120 g krówek 
150 g masła 
120 g cukru 
4 jajka
125 ml advocaata 
190 g mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

Formę babkową średniej wielkości wysmarować masłem i oprószyć mąką. Krówki pokruszyć na kawałki.
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając masę. Wlać advocata (o tak!) i wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – przesiać do osobnej miski. Dodawać stopniowo do masy – ucierając. Wmieszać krówki i całość wymieszać już łyżką.
Przelać ciasto do formy.
Piec w temperaturze 190ºC, przez około 40 minut (patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy).

[inspiracja tu

English version

This cake kicks! :)

Babka - cream fudge - advocaat
babka form

120 g cream fudge (candies!)
150 g butter
120 g sugar
4 eggs
125 ml advocaat
190 g flour
1 tsp baking powder
a pinch of salt

Babka form to be greased with butter and sprinkled with flour. 
Cream fudge candies to be cut into pieces.
Turn the mixer on and cream butter with sugar together. Add eggs, one at a time, mixing well. Pour in advocaat (oh yes!) and mix. Flour, baking powder and salt to be sieved in another bowl and incorporated slowly to the mixture. Add candies and stirr the dough with spoon.

Pour it into the form and bake for about 40 minutes in 190ºC (the wooden stick should come clean out of the cake).

[inspiration here]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...