f Cakes and the City: love it or leave it

2011-01-31

love it or leave it

Muffiny tej zimy - niech Wam się upiecze.




Muffiny: miód/krówki/jagody
forma muffinkowa x 12

90 g masła
3 łyżki miodu
100 g krówek
2 łyżki płatków owsianych
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
200 g śmietany 18%
30 g cukru pudru
3 łyżki dżemu jagodowego nisko słodzonego (jeśli dżem jest słodki, możemy pominąć w przepisie cukier puder)

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Formę do muffinków wyłożyć papierowymi papilotkami (lub posmarować masłem i oprószyć mąką).
Masło, miód i krówki umieścić w garnuszku i podgrzać do czasu, aż wszystkie składniki się połączą (często mieszając).
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i cukier puder.
Jajka roztrzepać widelcem, połączyć ze śmietaną.
Do miski z suchymi składnikami najpierw wlać śmietanę z jajkami, następnie składniki z garnuszka. Wymieszać łyżką. W masie mogą być grudki, nie należy się tym przejmować.
Masę wlewać do dołków w formie do 1/3 wysokości. Do każdego dołka włożyć 1/2 łyżeczki dżemu jagodowego, na wierzch położyć resztę masy.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Wierzch powinien być rumiany, a muffinki w środku miękkie... nic łatwiejszego do upieczenia ;) Mogą się piec nawet do 30 minut.
Po upieczeniu przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć na kuchenną kratkę lub na talerz.

* W czasach kiedy piekłam mało i to samo - muffiny wydawały mi się kuszącą egzotyką. Nieco później uważałam je już tylko za niezbyt wyrafinowany wypiek. Teraz odkrywam je na nowo (pomimo banalnego! ;) wykonania i mało zaskakującego efektu - zawsze się upiecze) :)

[inspiracja White Plate]

English version

Winter muffins - oh, let there be baking ;)

Muffins: honey/cream fudge/blueberries
muffins form x 12

90 g butter
3 tbsp honey
100 g cream fudge (candies)
2 tbsp quick cooking oats
250 g flour
2 tsp baking powder
2 eggs
200 g sour ream 18%
30 g icing sugar
3 tbsp blueberry jam - low sugar (however, if our jam is too sweet we can skip icing sugar)

Turn on the oven and set for 180ºC. Muffins form to be filled with paper forms or greased with butter and sprinkled with flour.
Butter, honey and cream fudge candies to be placed in a small pot and warmed up on a small heat until melted (and to be stirred quite often).

In a bowl mix oats, flour, baking powder and icing sugar together.
Eggs to be beaten and mixed with cream.

To the bowl with dry ingredients fold in eggs and add honey mixture. The dough to be mixed with spoon (there could be some crumbles, but no worries).

The dough to be poured 1/3 muffin height with half spoon of jam and topped with the remaining dough. Muffins should be baked for 20 minutes, however can be left up to 30 minutes in the oven. The top should be golden brown and the muffin itself should be soft... nothing easier to bake ;) Take it out of the form and cool on the wrack or some plate.

* Long, long time ago when I baked very little and same cakes all around I used to think that muffins are sort of exotic temptation. Later I've changed my mind, looking at muffins as not quite sophisticated baking idea. However, now I am kind rediscovering muffins style (despite their straightforwardness! ;) and boring effect - cause it always get baked) :)

[inspiration White Plate]

2 komentarze:

  1. pyszne. uwielbiam twoje zdjęcia! z krówkami sojowymi może by też wyszły...

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, dziekuje dziekuje :)) koniecznie sprobuj, bo juz jestem ciekawa jak Tobie wyjda ;)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...