Dla nieśmiało przeglądających się w szybie piekarnika.
oranż zygzak
mała forma 23x23 cm
zyg
250 g gorzkiej czekolady60 g masła
150 g cukru
2 łyżeczki koncentratu waniliowego
2 duże jajka lekko ubite z 2 łyżkami zimnej wody
75 g mąki pszennej
zak
250 g białego sera (na sernik)50 g cukru
2 łyżki świeżej skórki startej z pomarańczy
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 duże jajko
zyg -> czekoladę wraz z masłem umieścić w rondelku i rozpuścić, mieszając na małym ogniu. Kiedy masa ochłonie, dodać do niej cukier, koncentrat waniliowy, jajka i mąkę - miksując mikserem do gładkości. Przelać do formy do pieczenia i odstawić.
zak -> ser utrzeć z cukrem za pomocą miksera na gładki krem. Miksując, dodać skórkę i sok pomarańczowy oraz mąkę. Na końcu dodać jajko.
Gotową masę wlać na czekoladowy spód i połączyć oba kolory, robiąc dowolną ilość zygzaków szpatułką ;)
Piec 25-30 minut w temp. 180ºC. Pozwolić ciastu wystygnąć a następnie wstawić je do lodówki na 2 godziny przed podaniem/jeśli zostanie - ciasto przechowywać w lodówce ;)
Inspiracja: 'Złota Księga Czekolady' :)
English version
For these who look at themselves in the oven's door with shiness.
For these who are cheesecakes dreamers and those who are practising brownie ;)
orange zic zac
small baking form 23x23 cm
zic
250 g dark chocolate60 g butter
150 g sugar
2 tsp vanilla concentrate
2 large eggs beaten with 2 tbsp cold water
75 g flour
zac
250 g soft cheese (for cheesecakes)50 g sugar
2 tbsp fresh orange zest
3 tbsp freshly squeezed orange juice
1 tsp cornmeal
1 large egg
zic -> place chocolate and butter in one pot, keeping on small heat and stirring until melted. When cool, add sugar, vanilla concentrate, eggs and flour and mix together - using mixer - until smooth. Next, pour it into the baking form and set aside.
zac -> using mixer, cream together cheese and sugar. When smooth, add orange zest and orange juice with cornmeal and egg.
When mixed, pour it onto the brownie base and - using spatula - make as many zic zacs as you like ;)
Bake for about 25-30 minutes in 180ºC. Leave to cool and place in the fridge 2 hours before serving/if there is anything left - the cake to be kept in the fridge ;)
Inspiration: 'Złota Księga Czekolady' :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)