f Cakes and the City: such measure is my pleasure

2011-02-13

such measure is my pleasure


Words don't come easy... zdjęcia mówią same za siebie ;)
To ciasto - zrobione pod dyktando The Pioneer Woman - u z a l e ż n i a.
Tarta szybko stygnie, ale niekoniecznie trzeba dać jej wystygnąć :D 
Co prawda, trudno się ją kroi, ale za to wyjątkowo łatwo je łyżką prosto z blaszki ;)
Przepis pochodzi z bloga amerykańskiej aktywistki kulinarnej, która (wraz z antybiotykami) nie tylko pomogła mi wyzdrowieć, ale i słodko zainspirowała. Zobaczcie sami!

W Ameryce świat odmierza się kubkiem - ale ja mam to w gramie! ;)






American pie
okrągła forma do tarty

- 450 g (roz)mrożonych wiśni (+ garść rozmrożonych malin/jeżyn - w zależności od gospodarności)
- 90 g orzechów pecan (posiekanych, np. w blenderze) -> włoskie zamiast - mile widziane
- 60 g cukru
- 125 g mąki
- 200 g cukru
- 110 g masła (roztopionego)
- 2 jajka (lekko ubite widelcem)
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli

Dyktuję:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Formę do tarty (wspaniale jeśli jest to forma ceramiczna - wobec braku takowej wyłożyłam swoją folią do pieczenia, można użyć również papieru do pieczenia) wysypać rozmrożonymi owocami (w oryginale jest to świeża żurawina - ja proponuję mrożone wiśnie), następnie ułożyć na nich posiekane orzechy a całość posypać cukrem (zmniejszyłam ilość cukru ze względu na zmianę głównego owocu). Formę zostawić w spokoju na czas miksowania właściwego ciasta.

Uruchomić mikser, uprzednio wypełniając miskę mąką, cukrem, roztopionym masłem, ubitymi jajkami, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Wymienione towarzystwo składników zmiksować ze sobą do gładkości.

Gotową masą polać mieszankę owocowo - orzechową -> najlepiej wylewając ciasto ruchem ' wstążkowym', czyli paskami, gdyż trudno będzie tradycyjnie rozprowadzić ją szpatułką po gotowej (puszczającej sok!) bazie.

Piec 40-45-50 minut (do wyboru, w zależności od piekarnikowych możliwości).

English version

Words don't come easy... pics speak for themselves ;)
Beware, this cake is highly a d d i c t i v e.
Made according to the dictature coming from The Pioneer Woman.
This pie cools quite quick, however it's not the case to let it cool :D
Also, it's hard to cut it into regular pieces and smoothly transfer onto the plate, on the other hand it's surprisingly easy to eat it directly from the baking form with your own spoon ;)
The recipe comes from the American kitchen activist's blog, which (along with antibiotics) has not only helped me to recover - but also inspired me in a very sweet way. See for yourself!

Apparently, in America they measure world in c u p - but I am gonna beat that with my gram! ;)

American pie
round tart baking form


- 450 g defrosted cherries (+ some raspberries/blackberries - depends on home berries storage)
- 90 g pecans (chopped) -> walnuts will do as well
- 60 g sugar
- 125 g flour
- 200 g sugar
- 110 g butter (melted)
- 2 eggs (lightly beaten with fork)
- 1 tsp almond extract
- a pinch of salt

Ok, listen to me now:

Preheat oven to 180ºC.

Add defrosted cherries to the bottom of the tart form. Sprinkle on chopped pecans, then sprinkle on 60 g sugar.

In a mixing bowl, combine flour, sugar, melted butter, eggs, almond extract, and salt. Stir gently to combine.
Pour batter slowly over the top in large “ribbons” in order to evenly cover the surface. Spread gently if necessary.

Bake for 40-45-50 minutes (depending on oven).

2 komentarze:

  1. Ostatnio miałem okazję skonsumować jedno z ciast Magdy. Powiem szczerze, że uniosło mnie ono na duchu :)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...