f Cakes and the City: 365 i 1

2011-02-25

365 i 1

 365 drzew i 1 ciasto.





















  Tatin ą ę
okrągła forma do tart

patelnia:
5 średnich jabłek (każde obrane ze skórki i pokrojone w 6 części - kawałkując od ogryzka)
190 g masła
100 g cukru
mikser:
110 g masła
150 g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
120 g gęstej śmietany 12%
185 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
1 małe jabłko (obrane i pokrojne w drobną kostkę)

Rozgrzać patelnię i, na małym ogniu, rozpuścić w niej masło. Dodać cukier, zamieszać i ułożyć na patelni kawałki jabłek (zewnętrzną strona do spodu) - jabłka powinny znaleźć się blisko obok siebie, jednak nie na sobie ;) Dusić ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować ciasto: włączyć mikser i połączyć ze sobą masło z cukrem, do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Kontynuując miksowanie, dodać ekstrakt waniliowy oraz jajka. Następnie dodać śmietanę. Na końcu wyłączyć mikser i ostrożnie wmieszać do masy mieszankę mączną (mąka, proszek do pieczenia, sól, cynamon - wcześniej połączone ze sobą w osobnej misce). Wymieszać, ostatecznie dodając do masy pokrojone w kostkę jabłko.

Jabłka z patelni delikatnie przełożyć do formy tartowej zachowująć ułożenie jabłek obok siebie (chyba, że jest to patelnia, która może piec się w piekarniku), polać maślanym sosem a na wierzch wyłożyć zmiksowane ciasto.
Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 25 minut.
Gotową wystudzić i przełożyć na talerz - spodem do góry - przykładając duży talerz do wierzchu ciasta i odwracając formę do góry nogami (ja po tym zabiegu z powrotem wsunęłam tartę do formy, tym razem jabłka były na górze, kuszące i pachnące).

[Podejrzenie, zachwycenie stąd

English version

365 trees and 1 cake.

Tatin or french experiment
round tart baking form

skillet: 
6 medium size apples (peeled, cored, and cut into 6 equal pieces)
190 g butter
100 g sugar 
mixer:
110 g butter
150 g sugar
1,5 tsp vanilla extract
2 eggs
120 g sour cream 12% fat
185 g flour
1,5 tsp baking powder
1 tsp salt
1 tsp cinnamon
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
1 small apple (peeled, cored, and chopped finely)

Now - the procedure (according to One American Blogger):

In a skillet, melt butter over low heat. Add sugar to the pan and stir around, then place apple slices, wedge side down, in the pan. Don’t pack them too tightly, but try not to leave overly large gaps. Allow this to cook over low/medium-low heat while you make the cake batter (aroun 10 minutes).

In the bowl of an electric mixer, beat butter and sugar until light and fluffy. Mix in vanilla and eggs. Add sour cream and mix well. Gradually add flour mixture until just combined. Gently stir in 1 chopped apple.

Remove skillet from heat and remove apples into the baking form (or, leave as it is if you have the skillet suitable to be placed in the oven) - trying to arrange these like in the skillet and pour with the butter souce. Spoon batter over the top, then spread gently so batter is evenly distributed. Bake for 20 to 25 minutes, or until cake is golden brown and bubbly. Allow cake to sit in skillet for five minutes, then invert onto a serving plate. Don’t worry if some of the topping isn’t perfect—it’ll taste perfect!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...