f Cakes and the City: Spaghetti Polonese

2011-01-25

Spaghetti Polonese

GotujeMY :)











Spaghetti Polonese
patelnia
[dla 2-3 osób]

oliwa do smażenia
2 średnie cebule (lub 1 duża)
4-5 ostrych papryczek z zalewy (lub 2 suszone peperoncino)
500 g mielonego mięsa wołowego/wieprzowego
500 g przecieru pomidorowego (używamy Pudliszek)
suszone: oregano, bazylia + pieprz czarny, pieprz ziołowy
1-2 ząbki czosnku (wyciśnięte)

starty parmezan lub starte pecorino (był pecorino!)
świeża bazylia (kiedy indziej)

makaron spaghetti

Na średnim ogniu podgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w talarki cebulę wraz z papryczkami (jeśli używamy peperoncino - najpierw podsmażamy same papryczki, po czym usuwamy je i dopiero wtedy smażymy cebulę). Mieszamy, uważając by jej nie przypalić. Kiedy będzie zeszklona, dodajemy mięso, od razu rozdrabniając je na małe kawałki (najlepiej za pomocą drewanianej łyżki, którą będziemy mieszać).

Mięso podsmażamy aż zbrązowieje, często mieszając. Wreszcie pozbywamy się papryczek i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami według gustów :) W tym momencie możemy nastawić wodę na makaron, cierpliwie doglądając bulgoczącej patelni. Kiedy makaron będzie gotowy, na ostatnią chwilę dodać do sosu wyciśnięty czosnek i zamieszać.

Koniec instrukcji :)

English version

This is how we do it :)

Spaghetti Polonese
frying pan 
[serves 2-3 people]

oil
2 middle sized onions (or 1 big onion)
4-5 chili peppers (or 2 dried peperoncino)
500 g minced meat
500 g tomato puree
dried: oregano, basil + black pepper, herbal pepper mix
1-2 garlic cloves (mashed)

grated parmesan or grated pecorino (we had pecorino!)
fresh basil (some other time)

spaghetti

Sprinkle the frying pan with oil and set on a medium heat. Fry the onions along with the chili peppers (or if you use peperoncino - fry these first, remove and add onions). Stirr, watching not to burn ;) When onion is done, add minced meat, cutting it into pieces (best by using wooden spoon, helpful when stirring).

We fry the meat until it gets brownish, stirring quite often. Finally we can get rid of the chili peppers and pour the tomate puree all over. Season as you like :) Now it's the best moment to put the pot on and get ready for cooking spaghetti. When it's cooked, add mashed garlic and stirr.

End of instruction :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...