f Cakes and the City: too bad to bed

2012-02-16

too bad to bed

Sceny łóżkowe nie były ostre... The bed secenes weren't bad...
bo ciasto było słodkie ;) as the cake was sweet enough ;)

Przepis z genialnego bloga sweet-art, który odwiedzam za każdym razem wyobrażając sobie, że ja też tak mogę ;) Ostatnio jednak mogę mniej, bo takie czasy, że brak czasu ;) A ciasteczko w tonacji zimowej - przy okazji powtórki dodam odrobinę cukru do jabłek. Wy też tak zróbcie ;)

Kokos & jabłko

spód

350g mąki
175g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany
75g cukru (w tym 2 cukry waniliowe)
olejek rumowy i migdałowy


Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, dodać śmietanę i aromaty, wymieszać.
Dodać do mąki wymieszanej ze szczyptą soli i masłem.
Ugnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 30min.
Wyjąć, wyłożyć spód foremki wysmarowanej masłem.
Piec w 175°C 15min. Wyjąć, ostudzić.


Wyłożyć na upieczony spód jabłka, których 1kg uprzednio obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i pokrojone dusimy na patelni, aż powstanie mus.



Ubić białka z 5 białek z dodatkiem szklanki cukru, na koniec dodać 200g kokosu, wymieszać.
Pokryć mus jabłkowy ubitą pianą z białek.

Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 160°C.

English

The recipe comes from the genuine blog  sweet-art which I visit quite often imaging that I CAN BAKE IT TOO! ;) However, recently I CAN'T cause I have no free time ;) Next time I shall add some sugar to apples, I advise you do the same ;)


bottom

350g flour
175g butter
2 egg yolks
3tsp sour cream
75g sugar (including 2 vanilla sugar 32 g altogether)
rum and almond extracts


Egg yolks to be mixted with sugar until smooth and pale, add sour cream and extracts.
Flour to be mixed with a pinch of salt and butter - next, to be combined with egg yolks mixture.
Form a dough (by hands) and wrap in a foil, leaving in the fridge for 30 minutes.
Next, press the dough into the baking form and bake for 15 minutes in 175 C degrees. Leave to cool.


1 kg of apples to be peeled off, cut and cooked over small heat on a skillet until all becomes mousse.
Spread over the already baked bottom.


5 egg whites to be beaten until stiff (near end add 1 cup of sugar), next add 200 g shredded coconut and stir gently. Spread over apples mousse and bake 1 hour in 160 C degrees.



8 komentarzy:

  1. Mmmm, ale pyszne to ciacho! Wspaniała słodycz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj genialny pomysł!! Ja uwielbiam ciasta z jabłkami, ale niestety nie lubię cynamonu. Teraz zrobię ciasto z jabłkami pod siebie. Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho, notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja się pytam: gdzie są pączki !?! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hihi xd ale się zdziwiłam patrząc w pierwszej chwili.
    mniam. lubię to połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hehe świetnie napisane ;)
    A bloga owego słodkiego też odwiedzam, ale bardziej podziwiam, niż korzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. szarlotki uwielbiam pod każdą postacią!:) też mam ochotę na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda to ciacho. W łóżku musi smakować jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...