f Cakes and the City: when life gives you lemons make cake

2011-03-08

when life gives you lemons make cake

The dreamy queue to the bakery, famous thanks to the 'Sex and The City', I'm so jealous! ;)
!!! out loud: http://www.thecomplainer.mikmusik.org/


Cytrynowy eksperyment Davida Lebovitza
Orzeźwiający i minimalistyczny.

Mini citrini
mała forma kwadratowa

podstawa
140g mąki
50g cukru
szczypta soli
115g roztopionego masła
0.5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cytryna
1 cytryna nr 1
200g cukru
45ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny nr 2
3 duże jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
45g masła (roztopionego)
cukier puder

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Składniki na podstawę ciasta umieścić w jednej misce i... wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do małej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub zmniejszyć aktualną formę podwijając jeden bok papieru i formując 'tamę', tym samym minimalizując powierzchnię foremki) i docisnąć ją równomiernie do spodu formy (np. dłonią). Piec 25 minut (do momentu zbrązowienia).

W trakcie pieczenia zająć się cytryną nr 1: zetrzeć skórkę na tarce z drobnymi oczkami, wycisnąć z niej sok, zebrać miąższ z wyciskarki i wszystko umieścić w misce do miksowania. Dodać sok z cytryny nr 2 oraz cukier - całość zmiksować do gładkości. Następnie dodać jajka, poźniej mąkę kukurydzianą a na końcu połączyć z roztopionym masłem.

Wyjąć blaszkę z podpieczonym spodem i zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150ºC. Na gorący spód wylać cytrynową masę i piec przez 30-35 minut (do momentu ścięcia się wierzchu ciasta).

Ostudzić, posypać cukrem pudrem (nie zdążyłam!) i oddać się smakowaniu.

English version

Lemon experiment by David Lebovitz.
Quite refreshing and minimalistic. 

Mini citrini 
small square form

base
140 g flour
50 gsugar
a pinch of salt
115 g melted butter
0.5 tsp vanilla extract
lemon
1 lemon no 1
200g sugar
45 ml freshly squeezed lemon juice from lemon no 2
3 large eggs
4 tbsp corn starch
45g melted butter
icing sugar

Preheat the oven to 180ºC.

In a medium bowl, mix the flour, sugar, salt, melted butter, and vanilla, stirring by spoon just until smooth.
Smooth the batter into the bottom of the pan (layered with baking paper), using your hands or a small offset spatula to get it as level as possible.

Bake the crust for 25 minutes, or until it’s deep-golden brown.

While the crust is baking, do the lemon no 1: zest it, squeeze out the juice and place in a mixing bowl (along with the lemon chunks left on the squeezer's top). Add sugar and juice from lemon no 2  - and mix until smooth.  Next, add eggs, then add corn starch, adding melted butter at the end.

When the crust comes out of the oven, reduce the heat of the oven to 150ºC. Pour the lemon filling over the hot crust and bake for 25 minutes or just until the filling stops jiggling and is barely set.

Cut the bars into squares, sift powdered sugar over the top (I didn't!) just before serving, if desired.

1 komentarz:

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...