f Cakes and the City: take it as it bakes

2011-03-02

take it as it bakes


Przepis od Pionierki, do sesji poz(er)uje 'D.E.S.I.G.N.'
Tarta maślanym, kruchym spodem stoi, na nim rozpustne jabłka w słodkiej śmietance a na wierzchu najważniejsza !!! kruszonka orzechowa, z nieprzepisową ilością orzechów włoskich :)
Take it as it bakes!

Tarta jabłkowa z orzechową kruszonką
okrągła forma na tartę

Kruchy spód
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto (może być ręcznie, dosypując mąki w razie potrzeby), zrobić z niego kulę i zostawić w woreczku foliowym w lodówce na 30 min. Następnie wyjąć je, wylepić nim formę, nakłuć widelcem i podpiec 10 min w temp. 190ºst.

Teraz czas przygotować jabłka i kruszonkę...


Jabłka:
4 jabłka (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
100 g brązowego cukru
100 g białego cukru
1 łyżka mąki
250 g śmietanki 36%
1 ekstrakt waniliowy
szczypta cynamonu

W osobnej misce wymieszać oba cukry, mąkę, wlać śmietankę, dodać wanilię i cynamon. Wymieszać chwilę łyżką i polać jabłka. Jabłka dodatkowo wymieszać żeby masa dotarła do każdego plasterka ;)

Krucho:
100 g masła
70 g mąki
100 g brązowego cukru
100 g orzechów pekan/włoskich (drobno pokrojonych) -> Ree sugeruje 1/4 oszklanki, ja sugeruję całą szklankę. Cause my one hundred grams makes more fun!
szczypta soli

Składniki na kruszonkę wymieszać ręcznie (w misce) do momentu kiedy połączą się ze sobą.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na jego wierzchu ułożyć jabłka a całość posypać równomiernie kruszonką.

Piec co najmniej 1 godzinę w temperaturze 190ºC (od 31. minuty pieczenia wierzch ciasta przykryłam luźno arkuszem folii do pieczenia; po upływie kolejnych 29. minut zdjęłam folię i zostawiłam ciasto by zbrązowiało, na ok. 5-10 minut). Wystudzone ciasto okryć lnianą (lub inną z ikei) ściereczką ;)

Iść spać, jeść j u t r o :)

English version

Another non-beauty pie from the Pioneer Woman accompanied by the beautiful Polish book 'D.E.S.I.G.N.'
Let me put it this way: butterly and crunchy pastry, layered with apples topped in sweet cream and all covered with the most amazing !!! walnuts crumb :)
Take it as it bakes!

Apple pie with walnuts crumb
round tart baking form

Pastry:
150 g flour
100 g butter (softened)
50 g icing sugar
1 egg yolk

Put all ingredients into a large bowl and mix it by hand-only (adding a bit flour if needed). Make a bowl out of the dough, put into a small foil bag and leave it in the fridge for about 30 min. Next take it out, roll the dough over the tin, pinch with fork and put in the oven for about 10 min in 190ºC.

Now it's time to prepare apples and crumble...

Apples:
4 apples (peeled and sliced very thin)
100 g brown sugar
100 g white sugar
1 tbsp flour
250 g cream 36%
1 vanilla extract
a pinch of cinnamon

Add apple slices to a large bowl. In a separate bowl, mix together cream, brown sugar, white sugar, 1 tablespoon flour, vanilla and cinnamon. Pour over apples. Mix well until the cream mixture touches every slice ;) 

Crunchy crumb:
100 g butter
70 g flour
100 g brown sugar
100 g pecans/walnuts (chopped thinly) -> Ree suggests to use 1/4 cup, I suggest whole cup of walnuts. Cause my one hundred grams makes more fun!
a pinch of salt

By hand, combine butter, flour, sugar, pecans (chop if you’re not using a food processor), and salt. Mix until everything comes together in clumps.

Take out the pastry from the oven. Top with apples and spread crumbs over these.

Bake at least 1 hour in 190ºC (starting form 31. minute I covered my cake with with one piece of baking foil, then removed it when the next 29 minutes have passed; additionally I left it for the last 5-10 minutes until got brownish). When cooled, cover the cake with linen (or other ikea's) cloth ;)

Sleep well, have a bite next day :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...