Do wątpiących i początkujących: u d a s i ę!
Chleb!
Mój pierwszy i mój drugi (na zdjęciach pozerują dwa bochenki upieczone w ciągu ostatnich 3 dni) :)
Przepis z Pracowni Wypieków - zanim go upiekłam byłam, mimo wszystko, bardziej bojaźliwa niż zapracowana ;)
Piec chleb jest bosko!
;))
Pierwsze koty za płoty :) Breaking through :) |
Łatwy chleb pszenno-żytni dla zapracowanych
keksówka 26-30 cm
100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży lub 0.5 lyzeczki suszonych
250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin (np. wymieszać wszystko ok. godz. 23:00 - 24:00 i upiec następnego dnia po południu).
Keksówkę
o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi.
Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto
powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).
Piekarnik rozgrzać do 230 st C.
Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu (tak!).
Wstawić wyrośnięty chleb.
Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.
Cakes and the City dla Falanstera!
Zapraszam Wszystkich na piknik benefitowy:
książki, ciasta i dobra muzyka :)
sobota 09/07/2011 godz. 15:00
ul. św. Antoniego 23
Wrocław
With a little help from Cakes and the City :)
English
To Those who doubt and fear... it will work out! :)
The Bread!
My very first and second one (as seen on the pics - these were baked during the past 3 days).
The recipe comes from Pracownia Wypiekow.
Baking bread is amazing!
Easy rye bread for workaholics ;)
loaf pan 26-30 cm
100 g wholewheat rye flour (type 2000)
300 g plain flour
1,5 tsp salt
0.5 tsp dry yeast
250 ml water
All ingredients to be mixed to gether (by hand is fine) and left for 12-18 hours covered with cloth, in a comfy place (I suggest doing tha in the eve around 11 pm and baking bread next day).
The loaf pan to be gerased with oil and sprinkled with rye bran. Dough to be gently transferred into the pan and left for another 30-60 minutes.
Oven to be set for 230 C degrees.
Prepare some ceramic bowl and fill it with 1 cup of ice cubes (yesss !!!).
Transfer the bread into the oven and after 10 minutes decrease the temperature setting for 210 C degrees.
Chleb własnej roboty chyba zawsze musi być pyszny! Bardzo chętnie spróbuję Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńWow! Ciekawa sprawa z tymi kostkami lodu. A Twój chlebek wyszedł pięknie :)
OdpowiedzUsuńpiękny! :)
OdpowiedzUsuńswój pierwszy chleb mam jeszcze przed sobą.. może kiedyś..
cudne chlebki, ale z takimi bochenkami, to trudno będzie się zastosować do rady doktora i ustrzec od łakomstwa:))) pozdrawiam z deszczowego Pozka:)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek. Może kiedyś też się przełamię i upiekę... :)
OdpowiedzUsuńfajnie się upiekł!
OdpowiedzUsuńNic, tylko otwierać piekarnię :D
OdpowiedzUsuńgratuluję debiutu :) czekam na kolejne piekarnicze wypieki :)
OdpowiedzUsuńJestem gdzieś dalej, bardziej w głębi, bo doszczętnie zwątpiona (nie mylić ze zwapniałą, aczkolwiek taka trochę też;)).
OdpowiedzUsuńMam za sobą jedną nieudaną próbę drożdżową sprzed 6 lat i z wielkim nabożeństwem patrzę na wszystkich, którzy TO robią, teraz również na Ciebie - popełniłaś dzieło doskonałe.:)
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.:) Bardzo mi się u Ciebie podoba.:)
wyglądają niesamowicie oba bochenki! doczekać się nie mogę tej mojej kuchni, wtedy będę piekła na pewno własny chleb!
OdpowiedzUsuńA tę książeczkę ostatnio oglądałam, ale nie kupiłam, zamiast niej w prezencie kupiłam Wiersze mojego kochanego Tuwima.
Monika
Tak, tak!
OdpowiedzUsuńPierwszy chleb cieszy!
Ślicznie Ci wyrósł. ;)
chleb się chlebie
OdpowiedzUsuńMój pierwszy nie był tak fajny - zazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńBochenki wyszły Ci pięknie, gratuluję pierwszego i drugiego chleba :) wiem jak miłe to uczucie :)
OdpowiedzUsuńoba bochenki nie wyglądają jakby były pierwszymi ;)
OdpowiedzUsuńDzięki kostkom pewnie będzie wilgotny i się nie przypali...tak myślę. :)
OdpowiedzUsuńFirst off I would like to say terrifiс blog! I had a quick question
OdpowiedzUsuńthat I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a tough time clearing my thoughts in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Cheers!
my weblog; Payday Loans Online
Also see my page :: Payday Loans Online