Ciasto do wyciszenia (bez miksera) ;)
Upieczone późnym, sierpniowym wieczorem.
Słodkości dla wakacyjnych lunatyków ;)
[inspiracja: kwestia smaku]
Krucho z budyniem
forma 20x30 cm
Spód
150 g mąki pszennej
Upieczone późnym, sierpniowym wieczorem.
Słodkości dla wakacyjnych lunatyków ;)
Książę znaleziony we wrocławskim sezamie winylowym - De'Molice |
Krucho z budyniem
forma 20x30 cm
Spód
150 g mąki pszennej
100
g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko
Budyń
650 ml + 125 ml mleka krowiego
2 budynie o smaku waniliowym
50 g cukru
150 g masła (schłodzonego)
1 jajko
Budyń
650 ml + 125 ml mleka krowiego
2 budynie o smaku waniliowym
4
łyżki cukru
Kruszonka kokosowa
100 g mąki pszennej
Kruszonka kokosowa
100 g mąki pszennej
50
g mąki ziemniaczanej
100
g wiórków kokosowych
50
g cukru
125
g masła (schłodzonego)
2 słoiczki konfitury jeżynowej/wiśniowej
cukier puder
Przygotować
spód: do
miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i
pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe
masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka
(drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i
szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą
kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie wylepić ciastem formę. Spód
podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na
pół godziny.
Piekarnik nagrzać do
160 stopni C. Wstawić
blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez
25 minut na
blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i
ostudzić.
Przygotować
budyń:
zagotować 650 ml mleka. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie,
dodać 4 łyżki cukru (jeśli budynie zawierają już
cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy mleko się
zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie
szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i
odstawić z ognia.
Zwiększyć
temperaturę w piekarniku do
180 stopni C.
Przygotować
kruszonkę:
do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę
wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe
kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z
resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne
okruszki ciasta), na koniec wymieszać z resztą
wiórków kokosowych.
Na
podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki
czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą
budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika
i piec przez
35 minut na
lekko złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem (lub nie).
English
This should be called cake on mute (no mixer).
Made in the very evening of this magic August :)
[inpiration: kwestia smaku]
Prince! - real treasure found in Wroclaw's De'Molika
form 20x30 cm
shortcut pastry
150 g flour
100
g potato starch flour
50 g sugar
150 g butter (chilled)
1 egg
pudding
650 ml + 125 ml milk
2 vanilla powdered puddings
50 g sugar
150 g butter (chilled)
1 egg
pudding
650 ml + 125 ml milk
2 vanilla powdered puddings
4
tbsp sugar
coconut crumble
100 g flour
coconut crumble
100 g flour
50 g potato starch flour
100 g shredded coconut
50
g sugar
125
g butter (chilled)
2 small jars cherry/blackberry marmalade
To make shortcut pastry sift both flours into the bowl, add sugar and cubed butter. Combine all together by hand, rubbing ingredients with your fingers. Add egg and quickly make a dough (by hand) - until all well combined. Form a bowl, wrpa in a kithcen foil and leave in the firdge for 1 hour. Next, take it out and press the dough into the baking form (press firmy by hand), pinch all over with fork and place back in the fridge for another 30 min.
Oven to be set for 160 C degrees. Pastry to be baked to 25 minutes until golden, but still pale. To be cooled afterwards.
To make a pudding bring 650 ml milk to boil. In the remaining amount dilute 2 powdered puddings and add 4 tbs sugar (skip if puddings are already sweetened). When milk is cooked, add puddings and cook for a couple of seconds, stirring constantly. Se aside.
Increase the oven temperature to 180 C degrees.
To make a crumble sift both flours inti the bowl, add half portion shredded cocnut, cubed butter and sugar. Rub ingredients between your fingers until you gest a solid crumble. Finally add the rest of coconut.
Spread marmalade all over the pastry, cover it with pudding (if it's still hot, it's ok) and sprinkle coconut crumb on the top. Place in th eoven and bake for about 35 minutes. To be dusted with icing sugar afterwards (optionally).
Robiłam to ciasto, tyle, że postawiłam na wersję migdałową, było cudne ;). Śliczne to naczynie!
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo, bardzo dziękuję za wyróżnienie w OLBA, jest mi niezmiernie miło, że akurat mnie wybrałaś, ale ja już byłam nominowana i napisałam coś o sobie w poście, o ile dobrze pamiętam, z chlebkiem bananowym i porzeczkami ;).
Holga, tak wiem - jestem lekko z poślizgiem odnośnie nominacji ;) dzięki, mi jest jeszcze milej ;) pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto. Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńpysznie:) istnie książęce ciacho:) mama podobne zrobiła na nasz przyjazd:))) pozdrawiam!:) ps. płyta od razu wpadła w oko miśkowi, który mi tu zerka przez ramię:)))
OdpowiedzUsuńsylvvia: dziękuję, zalecam :)
OdpowiedzUsuńgoh.: :)) o tak, musicie zawitać do Wrocławia i odwiedzić De'Molikę ;) no i mnie ;)
budyń + kruszonka ( z koksem! ) i kwaskowata konfitura - to lubię!
OdpowiedzUsuńidealne ciasto żeby upiec dla siebie samej. ;)
jak ja dawno winylowej nie widziałam..
OdpowiedzUsuńkruchego z budyniem też nie jadłam, wygląda super:)
Niedawno kuzynka mówila mi o takich ciachu, nie dala skosztowac, a tu widze, ze jest co wcinac!
OdpowiedzUsuńp.s. Uzywam dzis brytyjskiej klawiatury, wiec bez polskich znaków (tylko "ó" jest)
Jakie ładnie wyglądające domowe ciasto :) Uwielbiam budyń, ciasta budyniowe tym bardziej. Przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń<3 kocham księcia!!!:))) a ciasto...pysznie wygląda! superowe! dzięki za info o vinylowni, już zacieram paluszki;)
OdpowiedzUsuńjako niepoprawna fanka ciast z budyniem porywam kilka kawałków :)
OdpowiedzUsuńboskie ciasto! kruche ciacho+krem budyniowy/=kruszonka...czy może być coś lepszego?
OdpowiedzUsuńDzisiaj miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie wiedziałam na co, a właśnie na takie ciasto mam teraz ochotę - budyniowe cudo!
OdpowiedzUsuńNie dość że smakowo ciasto jest boskie to jeszcze jest przedstawione w tak kuszący sposób ;)
OdpowiedzUsuńPychota, ale jestem leniem i jak widzę 3 warstwy, to od razu moj entuzjazm ucieka, trzaska drzwiami i z oddali krzyczy, że chyba mnie pogrzało. Leniwy entuzjazm, leniwy :)
OdpowiedzUsuńA jaki brudas z tego ciasta, upieprzył całe naczynie. :)
OdpowiedzUsuńpyszne kruche!!! i jakie znalezisko winylowe, uwielbiam prince'a
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com