f Cakes and the City: before sunset

2011-08-24

before sunset

Ciasto do wyciszenia (bez miksera) ;)
Upieczone późnym, sierpniowym wieczorem.
Słodkości dla wakacyjnych lunatyków ;)


Książę znaleziony we wrocławskim sezamie winylowym - De'Molice
[inspiracja: kwestia smaku]

Krucho z budyniem
forma 20x30 cm

Spód
150 g mąki pszennej  
100 g mąki ziemniaczanej  
50 g cukru  
150 g masła (schłodzonego)  
1 jajko

Budyń

650 ml + 125 ml mleka krowiego
2 budynie o smaku waniliowym 
4 łyżki cukru

Kruszonka kokosowa
100 g mąki pszennej  
50 g mąki ziemniaczanej  
100 g wiórków kokosowych  
50 g cukru 
125 g masła (schłodzonego)

2 słoiczki konfitury jeżynowej/wiśniowej
cukier puder

Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami całe masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem formę. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić. 

Przygotować budyń: zagotować 650 ml mleka. W reszcie mleka rozpuścić dwa budynie, dodać 4 łyżki cukru (jeśli budynie zawierają już cukier, nie trzeba go już dodawać). Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń jednocześnie szybko mieszając. Pogotować kilkanaście sekund i odstawić z ognia. 

Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.  

Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta), na koniec wymieszać z resztą wiórków kokosowych.

Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć połówki czereśni (rozcięciem do góry). Przykryć warstwą budyniu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. 
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem (lub nie).

English
  
This should be called cake on mute (no mixer).
Made in the very evening of this magic August :)

[inpiration: kwestia smaku]

Prince! - real treasure found in Wroclaw's De'Molika

shortcut & pudding
form 20x30 cm

shortcut pastry
150 g flour
100 g potato starch flour 

50 g sugar
150 g butter (chilled)
1 egg

pudding

650 ml + 125 ml milk
2 vanilla powdered puddings
4 tbsp sugar

coconut crumble
100 g flour
50 g potato starch flour 
100 g shredded coconut
50 g sugar
125 g butter (chilled)

2 small jars cherry/blackberry marmalade
icing sugar to dust


To make shortcut pastry sift both flours into the bowl, add sugar and cubed butter. Combine all together by hand, rubbing ingredients with your fingers. Add egg and quickly make a dough (by hand) - until all well combined. Form a bowl, wrpa in a kithcen foil and leave in the firdge for 1 hour. Next, take it out and press the dough into the baking form (press firmy by hand), pinch all over with fork and place back in the fridge for another 30 min.


Oven to be set for 160 C degrees. Pastry to be baked to 25 minutes until golden, but still pale. To be cooled afterwards.


To make a pudding bring 650 ml milk to boil. In the remaining amount dilute 2 powdered puddings and add 4 tbs sugar (skip if puddings are already sweetened). When milk is cooked, add puddings and cook for a couple of seconds, stirring constantly. Se aside.


Increase the oven temperature to 180 C degrees.


To make a crumble sift both flours inti the bowl, add half portion shredded cocnut, cubed butter and sugar.  Rub ingredients between your fingers until you gest a solid crumble. Finally add the rest of coconut. 


Spread marmalade all over the pastry, cover it with pudding (if it's still hot, it's ok) and sprinkle coconut crumb on the top. Place in th eoven and bake for about 35 minutes. To be dusted with icing sugar afterwards (optionally).

17 komentarzy:

  1. Robiłam to ciasto, tyle, że postawiłam na wersję migdałową, było cudne ;). Śliczne to naczynie!

    P.S. Bardzo, bardzo dziękuję za wyróżnienie w OLBA, jest mi niezmiernie miło, że akurat mnie wybrałaś, ale ja już byłam nominowana i napisałam coś o sobie w poście, o ile dobrze pamiętam, z chlebkiem bananowym i porzeczkami ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Holga, tak wiem - jestem lekko z poślizgiem odnośnie nominacji ;) dzięki, mi jest jeszcze milej ;) pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda to ciasto. Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie:) istnie książęce ciacho:) mama podobne zrobiła na nasz przyjazd:))) pozdrawiam!:) ps. płyta od razu wpadła w oko miśkowi, który mi tu zerka przez ramię:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. sylvvia: dziękuję, zalecam :)

    goh.: :)) o tak, musicie zawitać do Wrocławia i odwiedzić De'Molikę ;) no i mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. budyń + kruszonka ( z koksem! ) i kwaskowata konfitura - to lubię!

    idealne ciasto żeby upiec dla siebie samej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja dawno winylowej nie widziałam..
    kruchego z budyniem też nie jadłam, wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedawno kuzynka mówila mi o takich ciachu, nie dala skosztowac, a tu widze, ze jest co wcinac!
    p.s. Uzywam dzis brytyjskiej klawiatury, wiec bez polskich znaków (tylko "ó" jest)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie ładnie wyglądające domowe ciasto :) Uwielbiam budyń, ciasta budyniowe tym bardziej. Przepysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  10. <3 kocham księcia!!!:))) a ciasto...pysznie wygląda! superowe! dzięki za info o vinylowni, już zacieram paluszki;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jako niepoprawna fanka ciast z budyniem porywam kilka kawałków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. boskie ciasto! kruche ciacho+krem budyniowy/=kruszonka...czy może być coś lepszego?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie wiedziałam na co, a właśnie na takie ciasto mam teraz ochotę - budyniowe cudo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie dość że smakowo ciasto jest boskie to jeszcze jest przedstawione w tak kuszący sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota, ale jestem leniem i jak widzę 3 warstwy, to od razu moj entuzjazm ucieka, trzaska drzwiami i z oddali krzyczy, że chyba mnie pogrzało. Leniwy entuzjazm, leniwy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaki brudas z tego ciasta, upieprzył całe naczynie. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne kruche!!! i jakie znalezisko winylowe, uwielbiam prince'a

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...