f Cakes and the City: non-fruit non-iron

2011-04-08

non-fruit non-iron

Od paru tygodni myślałam o tym cieście aż wreszcie zdecydowałam, że czas na nie-owocowy wypiek.
W dodatku popełniony o nieprzyzwoitej porze (silnik miksera ucichł o 22:07) ;) 
Ciasto najlepiej czuje się w dużej formie - ilość mąki i proszku do pieczenia mówią same za siebie. Poza tym będzie czym częstować (nie tylko sąsiadów) ;)
Ciasto jest puchu pełne, w który ochoczo wtuliły się orzechy, cynamon i brązowy cukier.
P.S. Następnym razem planuję zmniejszyć ilość soli (do 1 szczypty!) i użyć lepszej jakości brązowego cukru. 
Do następnego :)
cięcie!/cut it off!
Baked one  ;)
Ciasto z orzechami i cynamonem
duża forma do pieczenia 20x30 cm

Na dole
170 g masła (w temperaturze pokojowej)
300 g cukru
375 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
300 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
3 białka jajek
Na górze 
170 g masła (w temperaturze pokojowej)
75 g mąki
300 g brązowego cukru
2 łyżki cynamonu
200 g orzechów włoskich/pekan (pokrojonych)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce i odstawić.
Białka jajek kategorycznie ubić na sztywno i odstawić.
Masło zmiksować z cukrem do gładkiego połączenia. Następnie wmieszać delikatnie część mącznego miksu oraz część mleka. Miksować do wykończenia składników. Na końcu wmieszać szpatułką ubite białka (ostrożnie i spokojnie). Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Teraz można przygotować posypkę (zrobiłam to ręcznie): wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać/ugnieść ze sobą aż powstanie lepiąca się, gęsta masa z orzechami. Zajmie to chwilę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta (w rzeczywistości formowałam z niej małe kuleczki i układałam na cieście - na konsystencję miały wpływ orzechy, które nie były drobno posiekane; zrobiłam to celowo ;) ).

[inspiracja: The Pioneer Woman]

-> pozerowali Themersonowie

English version
I've been thinking about this cake for a couple of weeks; 
finally I've made my mind to bake something non-fruit.
Quite naughty one to be honest 
(my mixer's small engine stopped working at 22:07) ;)
This cake loves to be baked in a large form - anyway the amount of flour and baking powder speak for themselves. Besides, there will be plenty to share (not only with neighbours) ;)
The cake is so fluffy that all walnuts, cinnamon and brown sugar were happy to soak into it :)
P.S. Next time I will use less salt (only a pinch!) and some better quality brown sugar. There will be next time :)

The Cake with Walnuts and Cinnamon
large baking form 20x30 cm

First thing first 
170 g butter (at room temperature)
300 g sugar
375 g flour
4 tsp baking powder
1 tsb salt
300 ml milk (at room temperature)
3 egg whites 
Secondly
170 g butter (at room temperature)
75 g flour
300 g brown sugar
2 tbsp cinnamon
200 g walnuts/pecans (chopped) 

Preheat oven to 180ºC. 
Sift together flour, baking powder, and salt. 
Beat egg whites and set aside.
Cream butter and sugar. Add flour mixture and milk alternately until combined. Don’t overbeat. Fold in beaten egg whites with a spatula (carefully and steady). Spread in a large baking pan (layered with baking paper).
In a separate bowl, combine topping ingredients with a pastry cutter (or by hand - like I did) until crumbly. It will take only a few minutes. Sprinkle all over the top (actually I had to roll in hands small walnut rolls as my crumble was a bit heavy to be sprinkled - and I arranged them over the cake; I didn't exactly chop walnuts which was my choice ;) ).
Bake for 40 to 45 minutes, or until no longer jiggly.

[inspiration: The Pioneer Woman

-> cake accompanied by Themersons

10 komentarzy:

  1. jeśli z orzechami, to już uwielbiam to ciasto :)
    rzadko się spotyka ciasto z orzechami i jednocześnie takie puchate - super

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dawno u ciebie Madziu nie byłam i widze, ze same cuda przez ten czas :) Ja co prawda wole ciasta z owocami, ale orzechami nie pogardze :) Najbardziej jednak lubie brownie or blondie. Zawsze dodaje laskowe, jest w tedy najlepsze. :)
    Pozdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szana, u mnie wciąż gorący piekarnik ;) Hmm ja też jestem fanką owocowych wypieków, ale... nie można popadać w rutynę ;) Ja przez ostatni rok sypałam wszędzie laskowe, teraz reaktywuję włoskie ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaś, ja też to ciasto uwielbiałam jak tylko zobaczyłam u Pioneer Woman. No i wreszcie jest i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie puszyste - wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, muszę to spróbować...wygląda znakomicie:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam zapach cynamonu w ciepłym jeszcze cieście, pięknie puszyste!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszne ciachooooo i smakowity blog. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. o jeju, wpadłam tu na chwilę, właściwie przez przypadek:) jesteś super! bardzo podoba mi się Twój blog!i przepisy! i zdjęcia!i tło też:))
    pozdrawiam Cię i zapraszam do siebie:)
    Just

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry brązowy cukier mają w Marksie i Spencerze (serio, serio bez kryptoreklamy).

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...