f Cakes and the City: how to cook your life

2011-04-11

how to cook your life

Raczkowski też lubi zielony/Raczkowski also likes green
RIVELLA, czyli szwajcarski fenomen, z którym obeszłam się jak z pierwszą w życiu puszką coli w dzieciństwie... czyli z nabożnym i oszczędnym smakowaniem... ;) Do wytracenia butelki!/RIVELLA - a swiss phenomenon which brought me back to my childhood when I was 7 yo and had my very first can of coke... celebrating every single sip and loving the moment of taste to the bits!

Roladki wypatrzone u Czary Gary, dokąd odsyłam po reprezentacyjne zdjęcia finalne i nie tylko :)

Roladki (suszone pomidory + ser kozi)
5 sznycli z indyka
150 g suszonych pomidorów z zalewy
3 łyżki kremowego serka koziego
pieprz

wykałaczki
oliwa

Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Sznycle umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.
Składniki na farsz zmiksować ze sobą i doprawić pieprzem.
Farsz rozprowadzić po sznyclach, następnie zwinąć mięso w roladki i spiąć wykałaczkami.
Ułożyc w żaroodpornym nacyzniu, wierzch roladek natłuścić lekko oliwą.
Piec ok 30 minut - do momentu delikatnego przyrumienienia się.

... a w międzyczasie robi się...

Sałata
mix sałat
100 g orzechów włoskich
150 g sera gorgonzola
2-3 gruszki (z puszki, trudno)
dressing
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka soku gruszkowego z zalewy

 how to cook your life how to cook your life how to


English version

The recipe comes from this blog (worth visiting not only because of the very final cooking photos);)

Turkey rolls (sun-dried tomatos +  goat cheese)
5 turkey cutlets
150 g sun-dried tomatos (with oil)
3 tbsp creamy goat cheese (chavroux)
pepper

toothpicks
oil

Preheat oven to 180ºC.
Wash, dry and beat the meat until flat.
All filling ingredients to be mixed. Spread the mixture over the cutlets and roll every single one in a roll :) finally pin it with a couple of toothpicks.
All 5 rolls to be arranged in a baking dish and sprinkled with oil. 
Bake around 30 mins, until golden.

... in the meantime you can make a...

Salad
a mix of favourite salads
100 g walnuts
150 g gorgonzola
3-5 pears (canned, oh well)
dressing
1 tsp honey
1 tsp balsamico
1 tsp pear juice

8 komentarzy:

  1. Książkę widziałam i już prawie była w moim koszyczku...,kiedy zauważyłam ,Świat od kuchni'A.Bourdain'a.Finał już znasz...
    A roladki,cóż, wspaniałe!
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że smakowały :) dziękuję za wypróbowanie przepisu i relacje! Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojejku jak tu fajnie! ^^ wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity posiłek, a najbardziej do gustu przypadł mi dressing:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne te roladki, będę o nich pamiętać:)
    rivella-ciekawe jak smakuje.. czytam, że jest zrobiona na serwatce i już patrzę sceptycznie..hmm;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ mi się te wszystkie składniki podobają. Musiało być pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber: Twój wybór był słuszny ;) Moja książka ma ciekawy design i pełna jest praktycznych polskich przepisów - a tego mi brakowało ;)

    Kasia: roladki były wspaniałe! Dziękuję za inspirację :)

    gruszka z fartuszka: och, dziękuję i pozdrawiam :)

    burczymiwbrzuchu: dziękuję - dressing był intuicyjny, planuję nad nim popracować ;)

    dotblogg: Rivelli smaki układają się pomiędzy 7up a szampanem :) Cała atrakcja polega na tym, że jest to naprawdę naturalny napój, pyszny, orzeźwiający i... do zdobycia tylko w Szwajcarii ;)

    kulinarne-smaki: kłaniam się nisko - mi też spodobały się składniki ja tylko zobaczyłam je u Kasi z czary gary ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. W ubiegłym roku byłam w Szwajcarii i miałam okazję spróbować Rivelli. Interesujący smak. Co ciekawe, mój znajomy, Szwajcar, zaskoczył mnie, mówiąc, że Rivella to woda mineralna - zupełnie inaczej niż u nas, bo w Polsce nikt nie nazwałby wodą mineralną kolorowego napoju.

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...