f Cakes and the City: out of oven reply

2011-07-23

out of oven reply

Kolejny odcinek 'Piekarni na peryferiach' ;)
Tym razem debiut mojego własnego, doglądanego i dokarmianego zakwasu żytniego! :) O zakwasie więcej po Nowych Horyzontach - do tego czasu bowiem zamiast z głową w piekarniku, siedzę w kinie, z głową w chmurach ;) Poniżej krótka depesza o bułkach na zakwasie, z delikatnie miodowym posmakiem ;) Bułki są wyborne - miękkie i lekko wilgotne - dokładnie takie, jakie powinny być :)

Do upieczenia i przeczytania po festiwalu! :)

Bułki i filmy w y b o r n e :) Both rolls and movies amazing :)

Bułki na zakwasie
ok. 7-8 sztuk

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej*
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej (z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
170-200 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu (u mnie przypadkowo 2 łyżeczki ;) )
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżych drożdży (lub suszonych)

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić :)

*zakwas, którego używam ma konsystencję gęstego jogurtu. Ilość wody w tym przepisie należy dostosować do gęstości ciasta - powinno być raczej luźne, ale łatwe do formowania. W żadnym razie nie  może się rozpływać na boki.

English version will come up! 
English

I am pleased to announce the very premiere of my rye sourdough which I made and fed with my own hands :) I promise to reveal more about this magical process after the New Horizons festival - by this time you can find me in the cinema, watching movies, drinking coffee and enjoying my holiday ;) Here below you will find a very short notice on some delicious rolls - baked with sourdough tuning, with a bit of honey taste ;) These rollls are incredibly tasty - soft and moist: just perfect! :)

An isnpiration from here

See/read you after the festival! :)

150 g active rye sourdough, fed 10-12 h earlier*
300 g plain flour
100 g spelt flour or wholewheat flour
170-200 g water
2 łtbs olive oil
1 tsp honey (I added 2 tsp, accidentally ;) )
1 tsp salt
1 tsp dry yeast
Rye sourdough to be mixed with water and dry yeast. Add olive oil, salt and honey and gradually - add flour. Dough should be soft and smooth. When ready, to be transfered into the olive oil greased bowl, covered with cloth and left for 1 hour. During this time the dough should double its size.
When time comes, grease your hands with olive oil and form rolls - directly out of the dough - grabbing the dough with hands and forming rolls.
Rolls to be arranged all over the baking tin covered with baking paper (leaving 4 cm space between every single roll). 
Oven to be set for 230 C degrees - rolls to be baked for 12 minutes or until golden (they should 'grow' a bit in the oven too). Leave to cool.

* my rye sourdough has this very thick joghurt consistency, therefore the amount of water in this recipe should be adjusted to the sourdough consistency. The dough should not be too thick - rather flexible, but not too loose ;)

21 komentarzy:

  1. bułeczki w takim kolorowym tle wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. gratuluję bułeczek zakwasowych!:) i cierpliwości:) mnie przepisy których przygotowanie trwa tydzień (a tyle wyobrażam sobie że trwa przygotowanie zakwasu) lekko odstrasza:) pozdrawiam i miłego festilowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bułki wyglądają pięknie! ale do zakwasu nie mam głowy...

    OdpowiedzUsuń
  4. and one lovely blog award goes to you! szczegóły tutaj, tak sobie łańcuszkujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie mogę się zmobilizować do wyprodukowania zakwasu, nie mam pojęcia dlaczego się tego tak obawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio szalejesz z domową piekarnią - super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do zabawy: skopiuj ode mnie obrazek, napisz siedem rzeczy o sobie i prześlij dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smacznie tu i apetycznie, dodaję do obserwowanych:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyróżniłam Cię na swoim blogu. Zapraszam do zabawy. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój wspaniały blog został przez nas wyróżniony w One Lovely Blog Award. Pozdrawiamy i mamy nadzieję, że dalej będziesz się dzielić z nami takimi pysznościami! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam!
    Blog został nominowany przeze mnie do nagrody- One lovely blog award! :)

    http://doctor-makeachange.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Magdo będzie mi bardzo miło jeśli przyjmiesz ode mnie wyróżnienie :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Mam ochotę na jedną z tych bułeczek:))))Mam nadzieję, że mnie poczestujesz, hehe
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajne wyszły te bułeczki. Też już wiele razy szykowałam się do zrobienia zakwasu, ale jakoś jeszcze nie zrobiłam. Musze się w końcu zmobilizować, żeby móc robić takie pyszne pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  15. zazdroszczę Nowych Horyzontów! I zazdroszczę posiadania piekarnika, jak już będziemy mieć własny to wrócę po ten przepis, uwielbiam sama wypiekać pieczywo!!!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. Aaa...zakwas znów mnie nawołuje do zrobienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. gratuluję zakwasu :) śliczne bułeczki. relacja z NH mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  18. superrrr!! genialne muszą być!:)) i jak ładnie się w środku upiekły:) nie to co moje skleiczki:D:D
    uściski
    J.

    OdpowiedzUsuń
  19. asieja: dzięki :)

    goh.: dzięki ;) tak, 7. dnia stała się światłość ;p ale warto zaplanować sobie taki 1 tydzień - potem to już tylko procentuje i jest cudnie ;)

    Kasia: do zakwasu trzeba tylko 2 rąk, spokojnie ;)

    kruszyna: :))

    piegusek1976 : nie taki zawkas straszny ;)

    burczymiwbrzuchu: o tak, nie mogę się powstrzymać ;)

    shy: dzięki za wyróżnienie! :)

    MAUGUSTYNA: bardzo mi miło, dzięki ;)

    SłodziutkieOkazje, Joon , Doctor, ka.wo: dziękuję!!! szaleństwo :))

    Jedyna singielka w mieście: ;) jasne, zapraszam ;)

    slyvvia: o tak, bułeczki zakwasu warte :)

    mnemonique: zapraszam do Wrocławia :) i trzymam kciuki za piekarnik :)

    Pluskotka: koniecznie! :)

    Kaś : dzieki :) relacja na pewno pojawi sie w odcinkach ;)

    dotblogg: wszystkie sa super! :) zwlaszcza skleiczki - bombowa nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fabulous, ωhаt a wеb sіte it is!

    This web ѕitе provіԁes helpful infoгmation to us, keep it up.



    Hеre is my web-ѕitе ::
    Http://www.netsurfquiz.Com
    My website :: Pay Day Loans

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...