f Cakes and the City: site-specific cake

2010-11-22

site-specific cake

Wyrób site-specific, dedykowany konsumpcji chałupniczej.
Nieznośny w transporcie, uczulony na plastikowe lunch boxy.
:)




Napoleonka site-specific
forma 35x25cm

Ciasto:

250 g masła
625 g mąki
0.5 szklanki śmietany 18%
szczypta soli
2 żółtka

Krem:

250 g cukru
1 cukier waniliowy (32 g)
4 jajka
250 g mąki
0.5 litra mleka
2 łyżki masła


c   u   k   i   e   r   p   u   d   e   r   c   u   k   i   e   r   p   u   d   e   r   c   u   k   i   e   r   p   u   d   e   r   c   u   k

Składniki na ciasto zagnieść ręcznie - najlepiej w dużej misce/garnku - zaczynając od połączenia masła z mąką. Następnie dodać śmietanę, sól i żółtka. Ciasto cierpliwie uformować w kulę, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na 30 minut.


Przygotować krem: cukier i cukier waniliowy utrzeć z jajkami na puszystą masę. Miksując, dodać mąkę oraz 100 ml mleka. W międzyczasie podgrzać resztę mleka w garnku i kiedy zacznie się gotować (!) - zmniejszyć ogień i wlać masę jajeczną. Od tego momentu uparcie mieszać krem - aż stanie się kremem :) Kiedy masa zgęstnieje, zgasić ogień i dodać masło. Najprawdopodobniej krem okaże się zbuntowany, to znaczy pełen mniejszych lub większych grudek. Ja poradziłam sobie z tym problemem chwytając za blender (z końcówką do ubijania jajek) i delikatnie rozbiłam wszystko na gładko. Garnek odstawić do wystygnięcia, przykrywając wierzch folią aluminiową (żeby uniknąć kożucha).

Wracając do ciasta - po wyjęciu z lodówki koniecznie podzielić je na dwie równe części i każdą z nich cienko rozwałkować, dopasowując do wymiaru blaszki. Obydwie części ciasta podpiec w piekarniku w temp. 220ºC (15 minut każdą).


Ostudzony krem wyłożyć na jeden kawałek ciasta i przykryć drugim. Całość zaś przykryć folią aluminiową i równo obciążyć na 1 godzinę (ja użyłam obciążenia książkowego). Po tym czasie odciążone ciasto przełożyć do lodówki na parę godzin. Gotowe posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty dowolnej wielkości ;)

(Podejrzane u White Plate)

English version 

A site-specific thing, dedicated to home only consumption.
Unbearable in transport, allergic to plastic lunch boxes.
:)
 
Napoleone site-specific

Puff pastry:

250 g butter

625 g flour
0.5 cup cream 18%
a pinch of salt

2 egg yolks


Cream:

250 g sugar
1 vanilla sugar (32 g)
4 egg yolks
250 g flour

0.5 litre milk
2 tbsp butter


i   c   i   n   g   s   u   g   a   r   i   c   i   n   g   s   u   g   a   r   i   c   i   n   g   s   u   g   a   r  i   c   i   n   g   s   u  




Puff pastry ingredients to be mixed by hand - best in a big pot/bowl - mixing butter and flour first. Next, add cream, salt and yolks and mix together. Work patiently on making a ball out of the dough, wrap it in foil and leave in the fridge for 30 minutes.

Now prepare the cream: sugar and vanilla sugar to be mixed together until smooth. While mixing, add flour and 100 ml of milk. In the meantime heat up the rest of the milk, bring to boil (!) and then lower the heat and stir in the sugar mixture. Keep stirring the cream - until you actually get the cream :) When the mixture is thick enoough, turn down the heat and add butter. Most probably the cream will turn a bit rebelious - full of clumps. I got rid of those by grabbing my blender with the whisking end whisking out all clumps from the cream. Pot to be set aside to cool a bit, covering the top with the tin foil (this will prevent from popping up the skin).

Coming back to the pastry - when taken out from the fridge, divide it in two equal halves, rolling out into two thin parts - fitting the baking form. Both pastries to baked in the oven 220ºC (15 minutes each).

Now the cooled cream to be spread over one pastry and then covered with the second one. The top to be covered with the tin foil and loaded with some heavy stuff, such books. Leave Napoleone in this weird way for 1 hour, then remove the books :) and place it in the fridge for a couple of hours. Finally, sprinkle it with icing sugar and cut into individual, dream size squares ;)

(Spotted at White Plate)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...