f Cakes and the City: kekskekskeks

2010-12-10

kekskekskeks

Bananowo, rozgrzewająco, treściwie ;)

Keks
forma keksowa 25cm x 12cm

Suche:

155 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mokre:

250 g (3-4 sztuki) dojrzałych bananów
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli

85 g miękkiego masła
100g cukru
150 g daktyli (wypestkowanych i drobno pokrojonych)

Plus: 1 banan, 2 łyżeczki cukru

W misce wymieszać suche składniki i odstawić.
W drugiej misce ugnieść (użyłam blendera) banany, połączyć z jajkami, wanilią i solą. Odstawić.
Masło miksowac przez chwilę, dodając powoli cukier. Zmniejszyć obroty miksera i połączyć z bananami i daktylami. Na końcu wmieszać sypkie składniki i dokładnie zmiksować.

Piekarnik nagrzać do temp. 170ºC.
Formę keksową wysmarować masłem i wysypać bułka tartą.
Ciasto wlać do formy. 
Extra banana pokroić wzdłuż, potem jeszcze raz wzdłuż i ułożyć na cieście przecięciem w dół. Posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut. Ciasto z wierzchu powinno być rumiane, a w środku równomiernie upieczone.

[inspiracja White Plate, zmodyfikowana]

English version

Warming up banana baking. 
Kex! That is the cake :)

Kexkexkex
kex form 25cm x 12cm

Dry:

155 g flour
30 g cornmeal
1 tsp cinnamon
2 tsp baking powder

Wet:

250 g (3-4) mature bananas
2 eggs
1 tsp vanilla extract
1/2 tsp salt

85 g soft butter
100g sugar
150 g dates (no stonesm, cut into pieces)

Plus: 1 banana, 2 tsp sugar

In a bowl mix all dry ingredients together and set aside.
In another bowl mash bananas (I used blender), add eggs, vanilla extract and salt and set aside.
Mix butter for a little while, then start adding sugar. Lower the speed, add banana mixture and dates. Next, mix in the dry ingredients.
Oven to be set for 170ºC.
The kex form to be greased with butter and sprinkled with breadcrums (mashed).
Pour the dough into the form.
Cut the extra banana lenghtwise into four pieces and place on the dough (skin to the top). Sprinkle with sugar and leave in the oven for 60-70 minutes (until golden on top and dry insight).

[spotted at White Plate, modified]

2 komentarze:

  1. Tytuł tym bardziej - 'Miłość silniejsza niż szatan' ;)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...