f Cakes and the City: True Chocolate

2011-02-20

True Chocolate

Upiekło mi się w ostatniej chwili, więc staję w szranki konkursowe ;)
Ciasto w wykonaniu barbarzyńsko proste :)
Efekt potwornie czekoladowy i wymagający dodatkowego towarzystwa w postaci kulki lodów.
Poprawka: ciasto wcale nie jest za słodkie - i pomimo mało wyszukanych składników - ma intrygujący smak! :)
Doskonałe dla singli, dubli i niegrzecznych dzieci.
W niepogodę i w nagrodę.





True chocolate
niewielka forma żaroodporna

240 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
7 łyżek kakao (3+4)
300 g cukru (225+75)
120 ml mleka
80 g masła (roztopionego) 
1 ekstrakt waniliowy
120 g brązowego cukru
355 ml przegotowanej, gorącej wody

W misce wymieszać ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, sól, 3 łyżki kakao oraz 225 g cukru. Następnie dodać mleko, roztopione masło oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować (lub wymieszać ręcznie za pomocą łyżki).
Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia (masa jest uparcie gęsta!).

W osobne misce wymieszać pozostałe 75 g cukru wraz z brązowym cukrem oraz 4 łyżkami kakao. Mieszanką wysypać wierzch kakaowej masy.

Punkt kulminacyjny stanowi wylanie gorącej wody na całość (!!!) - bez mieszania.

Nie zastanawiać się, co z tego wyrośnie, tylko wstawić naczynie (lub foremkę) do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 40 minut (lub na chwilę dłużej - kluczem jest tu ścięty, jednolity wierzch ciasta). Jeść na ciepło - samo lub w towarzystwie kulki lodów śmietankowych/waniliowych... tadam! ;)

[Podpatrzone w Ameryce]

English version

Last minute baking and here I am in this chocolate theme bloggers competition ;)
Making this cake was never easier, actually looked quite barbarian :)
The whole effect is radically chocolate and calling for an extra company of an ice cream scoope.
On second thought, this cake isn't too sweet at all - despite not very sophisticated ingredients - it does have intriguing taste! :)
Perfect for singles, doubles and naughty children.
For winter moods and hungers. 

True chocolate 
glass baking dish (not large though)

240 g flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
7 tbsp powdered dark cocoa (3+4)
300 g sugar (225+75)
120 ml milk
80 g butter (melted)
1 vanilla extract
120 g brown sugar
355 ml boiling hot water


First stir together the flour, baking powder, salt, 3 tablespoons of the cocoa, and 225 g of the white sugar. Stir in the milk, melted butter, and vanilla to the flour mixture. Mix until smooth.
Pour the mixture into the glass baking dish (the batter is quite thick!).

In a separate small bowl, mix the remaining white sugar, the brown sugar, and remaining 4 tablespoons of cocoa. Sprinkle this mixture evenly over the batter.

And NOW pour the hot water over all. NO stirring!

And listen, do not get yourself into wanderings what will come out of this, just stick the form into the oven set for 180ºC and bake for about 40 minutes or until the center is set.
Let stand for a few minutes - serve with vanilla ice cream... tada! ;)

[Spotted in America]

4 komentarze:

  1. Pyszne i proste ciasto czekoladowe to jest to:) Bardzo dziękuję za udział w czekoladowej zabawie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Dziękuję bardzo za odwiedziny i za czekoladowe inspiracje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ok, zrobilam. i chyba wyszlo! wysylam chlopca po lody i szamamy ;D

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...