f Cakes and the City: Ich habe keine Angst!

2011-03-14

Ich habe keine Angst!


 Przepis na przepis, czyli co zrobić żeby się upiekło :)

 Przeczytaj uważnie przepis 
zaplanuj swoją pracę
(sprawdzamy, czy mamy odpowiednią formę do wypieków, naczynia oraz wszystkie składniki 
i czy r o z u m i e m y co będziemy z nimi robić -> strach przed pieczeniem jest naturalny! ;) )
 
   Używaj składników o temperaturze pokojowej
(oznacza to, że np. nie używamy jajek zmarzniętych [chyba, że przepis mówi inaczej] - prosto z lodówki, lecz z odpowiednim wyprzedzeniem i troską umieszczamy je w miseczce wypełnionej ciepłą wodą; 
podobnie postępujemy w przypadku mleka - podgrzewamy je aż będzie letnie;
masło wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu leżakować na stole tak długo aż stanie się naprawdę miękkie)

Miksuj - aranżuj
(mikser nie jest po to żeby nas zupełnie wyręczać i robić za nas ciasto - musimy z nim współpracować;
umiejętność odpowiedniej aranżacji składników w mikserze to poważny temat :)
jeśli miksujemy mąkę do pieczenia, proszek do pieczenia, sodę, kakao w proszku czy cukier puder - nie można pozwolić im uciec! unikamy mącznej 'chmury' w kuchni poprzez wstępne mieszanie ręczne wyłączonym mikserem - do momentu połączenia się składników mokrych z suchymi i powstania różnych bąbelków - dopiero teraz można bezpiecznie uruchomić mikser, doprowadzając do gładkości całą masę -> jeśli zaś zostawiamy mikser samemu sobie i z jego obiecującego warkotu umknie nam jakaś ilość proszku do pieczenia.... ciasto też zapewne będzie można zostawić samemu sobie ;) )

Mierz i wierz
(miarka jest niezmiernie ważna :) najlepiej mieć miarę gramów oraz miligramów,
odmierzać cierpliwie i powoli) 
  
Drzyj papier
(papier do pieczenia jest niezbędny jeśli pieczemy w nie-ceramice;
uprzednio lekko natłuszczamy formę - np. olejem roślinnym - a później wyścielamy papierem)
 
Nie spiesz się
;)

Nie bój się (aż tak bardzo), patrz na Peppermintę! :)
 

 
English version

 Uncovering: how to make it b a k e :)

Read the recipe through 
and
plan your work 
(we are checking whether we have the proper baking form, other utensils and all ingredients 
and do we really u n d e r s t a n d what we have got ourselves into -> fear for baking is natural! ;) )

 All ingredients MUST be at room temperature
(it simply means that we do not use cold eggs [unless the recipe says so], directly form the fridge,
instead we put them together in a bowl filled with warm water;
same thing about the cold milk - has to be warmed up too;
and The Butter! It also needs some time out of the fridge to come to the room temperature 
until becomes really soft)

Mixing - arranging
(you're not gonna believe this, but mixer is not for you to do all the job. NO. It is for you to cooperate with;
and knowing how to arrange ingredients in a mixing bowl is crucial :) 
there is nothing worse than loosing flour, baking powder, soda, dark cocoa or icing sugar whilst mixing,
therefore we have to avoid such flour 'cloud' by mixing dough ahead with a turned-off mixer until dry and moist ingredients become one - having these lovely clumps now allows you to put your mixer on and let it run until the dough is smooth and nice)

Measure for treasure
(it is very important to have your measuring thing around: best by having the grams/miligrams one;
just measure patiently and slowly)

Tear the paper
(in case you don't have the ceramic baking form I highly recommend greasing the form with a bit of oil and then laying it with baking paper)

Take your time
;) 

Don't panic (a bit of anxiety is ok),
watch Pepperminta! ;)


2 komentarze:

  1. Przydatny taki generalny instruktaż :)

    I widzę, że dodajesz nowe języki (na razie w tytułach). Proponuję jeszcze trochę fińskiego. Ciekawe słówko w kontekście twoich wypieków: pulla (drożdżówka, ciastko czy coś w tym stylu) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Języki obce nie są mi obce ;) Pulla brzmi drożdżowo, na pewno się tu pojawi, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...