f Cakes and the City: 1.10 pop

2011-04-21

1.10 pop

bubbles!
 
Maria Skłodowska-Curie miała rower, a nawet i męża ;) Marie Skłodowska Curie was not only a bike owner, but also a husband owner ;)

Ciasto z dodatkiem popkultury. 
Słodkie dość i trochę monotonne w smaku... ale nareszcie mogę napisać, że 'doskonale komponuje się z filiżanką gorzkiej herbaty' lub na pikniku rowerowym. Baking and biking is fun!

pop ciasto
forma na babkę (z kominkiem)

340 g masła (w temperaturze pokojowej)
500 g cukru (!!!)*
5 jajek
1 koncentrat waniliowy
375 g mąki
240 ml popkultury (7up lub Sprite)

Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC.
Masło miksować samotnie do gładkości. Dodać połowę cukru, zmiksować  + dodać połowę cukru, zmiksować. Nie przerywając pracy miksera, wbić po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie - partiami - wmieszać mąkę. Wreszcie dolać trochę popkultury ;) na końcu, przez chwilę, miksując całość. Masę przełożyć do foremki babkowej z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec 1 godzinę 10 minut.

* Tak, zrobiłam to. Następnym razem będzie go o połowę mniej, co też gospodarnie i smakowo radzę zrobić już teraz ;)

[przepis od The Pioneer Woman]

Minione dni w nieskończoność umilało mi tiramisu ;) I was enjoying tiramisu during the past few days ;)
English version
Cake with a bit of popculture.
A bit too sweet with a bit too boring taste... but finally I can say 'it's perefect for the black tea' or for the biking picnic ;) Baking and biking is fun!

pop cake

340 g butter (at room temperature)
500 g sugar (!!!)*
5 jajek
1 koncentrat waniliowy
375 g mąki
240 ml popculture (7up or Sprite)

Preheat oven to 160ºC.
Cream butter - all by itself. Add sugar, 1 cup at a time, mixing after each addition. Add eggs, 1 at a time, mixing after each addition. Add vanilla extract and mix well. Add flour, 1 cup at a time, mixing well after each addition. Add a bit of pop culture, then mix together until combined. Scrape sides of bowl, then mix briefly.
Pour into a greased Bundt pan and bake for 1 hour 10 minutes.

* Yes, I did it. Next time I won't - meaning I will use half the sugar amount. Oh, I recommend to do that as well if you plan to bake it soon ;)

[the recipe comes from The Pioneer Woman]

31 komentarzy:

  1. ciekawe czy na red bullu też by wyszło :) fajny pomysł, może po świętach uda mi się zrobić
    p.s. genialna foremka!

    OdpowiedzUsuń
  2. widziałam już to ciasto kiedyś i przeraził mnie ten cukier ;). z gorzką herbatą brzmi znośnie, a nawet smacznie. a tiramisu to ja mogę... tonami ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. łooo to musiało być słodkie! 500g cukru w tak ciężkich czasach!rozpusta!;))
    however!wygląda obłędnie!!i bardzo lekko (niezła zmyłka;))
    uściski!
    Just

    OdpowiedzUsuń
  4. 0,5 kg cukru - to na bogato:) piękna baba i jak zwykle super fotki:)

    nie wiedziałam że Skłodowska-Curie miała rower...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skąd ty masz tyle różnych kolorowych książek? Opcje są dwie: albo z bubloteki albo drukujesz sobie pdfy na kolorowej drukarce u zacnego dobroczyńcy o trzyliterowym inicjale... :)

    Albo zarabiasz na nie sprzedażą ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy w życiu takiego "czegoś" nie próbowałam! Szczerze? Nie wiem, czy się odważę upiec... ale na pewno wrócę znów poczytać :) Pzdr i wesołych Świąt! Aniado

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciasto!!! Naprawdę SŁODKIE!
    Świetny post i zdjęcia!
    Pozdrawiam i radosnych świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. to zabawne, bo ostatnio myślałam o jakimś wypieku z bąbelkami. skoro Nigella przyrządzała jakieś mięso w coca-coli to dlaczego nie dodać sprite do ciasta, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś: foremka dziękuje za komplement ;) a red bull to odlotowy pomysł ;)
    Holga: mnie też przeraził cukier, ale zwyciężył sweet american dream ;)
    dotblogg, goh.: to ciasto to mój manifest wobec obecnego kryzysu cen cukru ;) more sugar, no war ;)
    ###_*.dpp: z księgarni ;)
    lepszysmak: Aniu, a ja tym ciastem chciałam odczarować zakalcową klątwę ciążącą nad moimi wypiekami z dodatkiem coca coli itp... udało się i polecam :) Udanych Świąt, dzięki :)
    KUCHARNIA, Anna-Maria: dziękuję, kłaniam się ;) a przepis polecam :)
    M.: dzięki! Be brave to bake ;) bąbelki rządzą ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawda, że 500g cukru to dużo, ale wygląda pięknie, i bardzo lubię ciasto zrobione z napojami gazowanymi:) Zdjęcia, super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale baba! :)) A odrobina cukru wiecej od czasu do czasu nie zaszkodzi :)) A nastepnym razem wpraszam sie na tiramisu :)

    Spokojnych i radosnych Swiat.

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo <# zgłodniałam !
    + zapraszam do mnie :)
    wesołych świąt !

    OdpowiedzUsuń
  13. wow! musi być pioruńsko słodkie z taką ilością cukru :D
    ale baba w piekarniku wygląda wspaniale! piękna forma :)

    wszystkiego dobrego Magdo, dużo radości i samych smakołyków!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, same smakołyki u Ciebie na blogu! Oprócz Rivelli której bardzo, bardzo, bardzo nie lubię. A wiesz, że jest jeszcze zielona i niebieska, każda smakuje trochę inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajna babka - choć rzeczywiście pół kilo cukru to troszkę za dużo ;) Ale pomysł z "popem" super :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Magda,dobrze,że dodałaś uwagę o świetnej kompozycji z gorzką herbatą,bo inaczej byłaby...bombą cukrową!
    Świetny pop.
    Słonecznie pozdrawiam.

    P.s. Maria S-C na rowerze poruszała się bardzo dużo.I mąż Jej także.
    Czego nie mogę powiedzieć o sobie...

    OdpowiedzUsuń
  17. a ja nie mam ani męża, ani roweru! buuuu;)

    OdpowiedzUsuń
  18. och, słodko, przyjemnie!
    ale pięknie wyszło z tą popkulturą. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wow, wpadłam na chwilę...chyba zostanie dłużej..fajny blog:)

    OdpowiedzUsuń
  20. fajne zestawienie zdjec -> fajny post!

    OdpowiedzUsuń
  21. marzy mi się juz rowerowa wyprawa.. mąż czasem też :D
    Ilość cukru mnie powaliła. Ciasto pewnie pyszne, dlatego 'cieszę się' (jeśli można to tak nazwać),że nie pijam popkulturowych bąbelków ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale ciacho slodziaste! Wooow!:)))

    OdpowiedzUsuń
  23. Cukier zaczął tanieć, ale w życiu nie władowałabym w ciasto pół kilograma! :)
    Na gazowanym napoju robimy ciasto Zebra, przypomniałaś mi, że jeszcze go nie wkleiłam, a gdzieś tam czeka jego zdjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto wspaniałe, masło i cukier w horrendalnych ilościach, uaa!

    OdpowiedzUsuń
  25. hah, podoba mi się taki dodatek popkultury do ciasta:) i rozumiem czemu się skusiłaś na upieczenia takiego ciasta, bo uwielbiam cukier!

    OdpowiedzUsuń
  26. no ta ilość cukru nawet nie przeraziła. ale do gorzkiej mocnej kawy byłoby jak znalazł;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Magda, zabijesz mnie tym przepisem. Ja jeszcze przez 11 dni nie mogę nawet myśleć o słodyczach, co dopiero o takich, które mają pół kilo cukru. Nieznoszę diety! Ale jak minie te 11 dni, to cytryny zaatakują cukier :-) Wesołego PoŚwiętach.

    OdpowiedzUsuń
  28. I jeszcze jedno: prześliczna forma do babki! Skąd? Chce taką!

    OdpowiedzUsuń
  29. SłodziutkieOkazje: Dziękuję! Cukru co prawda niemało, ale 7up zmienia postac rzeczy ;)
    majka: zapraszam na tiramisu! :)
    martienn: :)
    Kasia: dzięki i wszystkiego smacznego poświątecznego też!
    Sara: tak, wiem o różnych odcieniach Rivellli ;) dzięki za odwiedziny :)
    ka.wo: dzięki, raz można za dużo ;)
    Amber: gorzka herbata musowo ;) Maria i Piotr pojechali w podróż poślubną na rowerach ;) Z mężem czy bez - rower polecam :)
    aga-aa: z dwojga dobrego zalecam rower :))
    Sugar Plum Fairy: dziękuję :))
    smacznydom: przemiło, zapraszam :)
    Szana: kłaniam się :)
    Maddie: marzenia trzeba realizować, można zacząć od roweru ;)
    Majana: to dobre określenie, dzięki ;)
    Pluskotka: nigdy nie mów nigdy ;) a ciasto nie straciło na smaku ;) czekam zatem na zebrę!
    Kubełek Smakowy: cukier krzepi na wiosnę ;)
    burczymiwbrzuchu: hihi dzięki ;)
    Panna Malwinna: dokładnie tak, dziękuję ;)
    Kisiel: Kisiel, bez wygłupów ;) zerwij z tą dietą ;) No i dziękuję - forma babkowa zagramaniczna (jak większość innych akcesoriów) i upolowana w tk maxie/Wrocław :D

    OdpowiedzUsuń
  30. 500 g cukru..wow;) chyba zastosuję się do Twojej rady

    OdpowiedzUsuń
  31. baking and biking, prawda!!! no i tk maxx - niebo dla kuchennych stworkow... kisses

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...