f Cakes and the City: strawberry cakes forever

2011-06-06

strawberry cakes forever

Zaczęło się ;)
Myślę tylko o jednym:
t r u s k a w k i
!!!
No prawie ;)
Po raz pierwszy w tym roku kupiłam truskawki. Miałam wielkie nadzieje a zarazem bardzo nieokreślone wobec nich zamiary... Zamarzyły mi się lody, brownie i koktajl truskawkowy - najlepiej wszystko naraz i teraz ;)
W truskawkowej malignie wpadłam na pomysł remake'u. Zamiast stopionej czekolady, dodałam truskawek - w ilości spontanicznej i nieprzyzwoitej - stąd otwarty design rolady :) Zalecam :)

Czekoladowa rolada z amaretto i z TRUSKAWKAMI
forma 35x25cm
Biszkopt:
100 g cukru
5 jajek
25 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiego kakao
50 g orzechów włoskich (zmielonych)
Krem:
250 g sera mascarpone
100 g cukru pudru
4 łyżki Amaretto
300 g truskawek
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, zostawiając mikser włączony na 10 minut (tak!)
W tym czasie przygotować formę na upieczenie biszkoptu: blaszkę 35x25cm wysmarować masłem i posypać równomiernie cukrem (odsypując nadmiar). W tym czasie również wymieszać ze sobą suche składniki i kiedy nadejdzie czas - delikatnie połączyć z masą jajeczną (starając się nie burzyć puszystości masy i nie wytrącać z niej powietrza poprzez energiczne mieszanie). Masę - teraz już kakaową - wylać na cukrowe dno formy i wstawić do piekarnika na 12 - 15 minut (170ºC), tzn. aż ciasto będzie w miarę twarde w dotyku.
Truskawki pokroić na kawałki.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia (o wymiarach blaszki) i kiedy biszkopt będzie upieczony i jeszcze gorący - delikatnie przenieść go na papier, powoli zwijając dłuższy bok w rulon (wraz z papierem). Papierową roladę zostawić do wystygnięcia.
Szybko zrobić krem poprzez zmiksowanie wszystkich składników. Delikatnie wmieszać truskawki. Masę schłodzić 10 - 15 minut w lodówce.
Wystudzony biszkopt bardzo ostrożnie rozwinąć (może popękać, ale nie szkodzi), wyłożyć masą amaretto i z powrotem - jeszcze ostrożniej - zwinąć dłuższy bok w rulon. Roladę oprószyć gorzkim kakao (mój wybór) lub cukrem pudrem i wstawić do lodówki. Jadalna już po 30 minutach, gotowa do degustacji po paru godzinach :) Trzymać w lodówce (i tak trzymać) ;)

p.s. z ostatniej chwili, podłączam się pod apel icantbelieveitsvegan-veganstories, w sprawie pieska Emila. Dzięki :)
English version
Chocolate roulade with amaretto and STRAWBERRIES
form 35x25cm
Almost chiffon cake:
100 g sugar
5 eggs
25 g flour
1.5 tsp baking powder
50 g dark cocoa
50 g hazel walnuts (crushed)
Creme:
250 g mascarpone
100 g icing sugar
4 tbsp Amaretto
300 g strawberries
Beat the eggs and sugar together until they are pale and thick enough.This will take about 10 minutes (oh yes!), so use a counter-top electric mixer if you have one. Fold the dry ingredients into the egg mix using a large spoon, being careful not to knock out too much air. Spoon carefully into the tin and spread out to the corners. Bake for 12 - 15 minutes in 170ºC or until the cake feels firm to the touch. Flip out onto a sheet of baking parchment scattered with caster sugar.Peel off the backing paper, then roll up the roulade lengthways, using the paper to help you. Leave to cool completely.

Cut strawberries into pieces.
Make the filling by beating the mascarpone, icing sugar and amaretto together. Gently mix in strawberries. Chill in the fridge for 15 minutes until firm enough to spread. Unroll the sponge carefully and spread with the filling before re-rolling. Don't worry if it cracks a bit. Dust with cocoa or icing sugar and leave in the fridge. Ready after 30 minutes, however will taste better after a couple of hours ;)
 

24 komentarze:

  1. Ooo... coś dla nas, zdecydowanie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. just-great-food.blogspot.com: zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, masz rację! Strawberry i forever bardzo do siebie pasują, zwłaszcza jeśli chodzi o takie pyszne cakes jak u Ciebie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale odlot!:D otwarty dizajn rolady bardzo mi pasuje:)) szkoda,że nie mam miksera, z drugiej strony jednak mam pomocną rękę, która chętnie się podejmie ucierania w wyższych celach:)
    uściski!
    J.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już poczyniłam hektolitry koktajli, lody (niebawem o nich;) i jeden deser, ale zamierzenia mam wielkie, tak jak Ty ;).
    Amaretto rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Od teraz to wszystkim tylko jedno w głowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. też marzę o wiecznych polach/cake'ach truskawkowych i wpadłam już dżuzgawkowy-trans. truskawki i mascarpone to genialny duet. ty to wiesz. ja to wiem. społeczeństwo wie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. koła!
    nienawidzę ich.

    za to na kawałek takiej rolady chętnie się skuszę! mniam. mascarpone!

    OdpowiedzUsuń
  9. słodkosłona: koła, co ty chcesz, fajny wynalazek, hihi:)

    OdpowiedzUsuń
  10. KUCHARNIA, Anna-Maria: dzięki, po prostu ten deser jest uzależniający, mogę go jeść codziennie ;)

    dotblogg: :)) pomocna dłoń to cenny nabytek, trzymam kciuki ;)

    Holga: o tak, truskawki na salony ;)

    Aurora: dzięki, musiałam się podzielić truskawkowa manią ;)

    goh.: wszystkie to wiemy :) a możliwości są nieskoczone, po prostu oven is the limit ;)

    słodkosłona.: och, rower da się lubić :) a rolada tez kolista przecież ;)

    goh.: dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Otwarty design rolady bardzo do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najkrócej mówiąc: Lubię to!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna ta rolada, mnie zawsze klęska a nie rolada wypada!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo łódzkie to ciasto. Bo wygląda bardziej jak łódeczki niż rolada. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a, dziękuję ^^
    meeega apetycznie wygląda to ciacho *_* aż ślinka cieknie... ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też na truskawki choruję - chyba po pół kilo dziennie zjadam :) Roladę kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Raaany, zjadłabym! Ale boję się rolad, kiedyś dwa razy spiekłam biszkopt :D
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  18. fantastycznie wyglądają i tak puchato! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oh, muszę ale to muszę zrobic po sesji tę roladę :D
    widzę, że studiujesz jakiś hardkorowy kierunek, koła, opony, szprychy... O.o

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziewczyny! Dziękuję bardzo za odwiedziny i przemiłe słowa! :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Dodaję bloga do obserwowanych :D nie mogę przegapić kolejnych pyszności :D rewelacyjny blog :)

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...