f Cakes and the City: The best is yet to bake

2012-11-15

The best is yet to bake


Moment, w którym nabieram powietrza, uśmiecham się ze znawstwem i kategorycznie oświadczam, że najlepsze ciasta są najlepsze... bo piekłam je nie raz, nie dwa i nie dziesięć ;) Najlepsze jednak okazują się te, których jeszcze nigdy nie piekłam. Nie szukałam. Nie oczekiwałam. Nie smakowałam.

Najlepsze jeszcze się upiecze ;)


Rewelacyjny przepis pochodzi ze 'Słodkiego' Elizy Mórawskiej.
O książce niebawem, tymczasem...

Sernikotoffi z malinami
forma 20x30

200 g miękkiego masła
250 g masy krówkowej
3 jajka + 1 jajko

60 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g białego sera (prawdziwego lub wiaderkowego)
180 g cukru
150 g malin i jeżyn (mrożonych nie rozmrażać)

Piekarnik rozgrzać do 170 st. C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem.

Masło ucierać mikserem, następnie dodawać kolejno po jednym z trzech jajek, potem po łyżce masy krówkowej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce połączyć ser z cukrem i czwartym jajkiem, dodając na końcu łyżkę mąki.

Na dno formy wylać masę toffi, przykryć ją masą serową  i zakończyć malinami.

Piec 45 minut, po czym pozwolić sernikowi ostudzić się w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Ostudzony, schłodzić w lodówce. Rozkoszować się :)

[źródło: Eliza Mórawska, Słodkie]

English

The moment when I take a deep breath, smile with the world's wisdom smile and radically state that the best cakes are simply the best... as I baked them not even once, not even twice, not even ten times... but many, many more times ;) Well, the best ones are actually those I've never ever baked before. Never searched for. Never expected. Never tasted.

The best is yet to bake :)

Toffee and raspberry cheesecake
20x30 cm form

200g soft butter
250 g toffee cream (or dulce le leche)
3 eggs + 1 egg
60 g flour + 1 tbs flour
0.5 tsp baking powder
400 g cheese for cheesecakes
180 g sugar
150 g raspberries (when frozen - do not defrost)

Oven to be set up to 170 C degrees.

Baking form to be layered with baking paper and greased with butter.

Mix the butter using mixer. Next, add one egg at a time (3 eggs), toffee creams in table spoon measures. Finish with flour combined with baking powder.

In a separate bowl mix cheese with sugar. Add the forth egg and a table spoon of flour.

Pour the toffee part onto form's bottom, cover with cheese one and finish off with raspberries.

Bake for 45 minutes, then let your cheesecake cool down in the oven with the door ajar.
When cool, make it even more cool by leaving the cake in the fridge for a cople of hours.
After that you're allowed to enjoy it ;)

[source: Eliza Mórawska, Słodkie]


9 komentarzy:

  1. najlepszego jeszcze się spróbuje.. :-)
    uściskuję mocno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Muszę koniecznie wypróbować!
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. I dzięki takiemu podejściu będziesz mieć radochę z pieczenia do końca świata (oby nie nastąpił on w grudniu heh!).

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho! Coraz bardziej mnie kusi zakup tej książki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszne! :) do tego z toffi,mmm....

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! To ciasto wygląda pyszne. Jej ciasto, które należy spróbować. Jego mouthwaterinf i prezentacja jest boskie.
    Interactive Presentation

    OdpowiedzUsuń
  7. Madzia czy to zdjęcie nowej kuchni? :))))
    Oswoiłaś już wszystkie kąty?
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...