f Cakes and the City: Evergreen or be my guest

2013-01-19

Evergreen or be my guest


Quiche popełniona wiele razy - nie pamiętam nawet ile ;) Wypatrzona u Moniki z Gotuje bo lubi zyskała miano evergreena okoliczności gościowych (i nie tylko). Na dole słodko, na górze wytrawnie. Mój przepis czyta się szybko i wykonuje szybko - pominęłam wersję z obciążnikami na ciasto i dzieleniem go na pół oraz rozwałkowywaniem. Uda się wszelkim niewprawionym i bojaźliwym, docenią je doświadczeni smakosze. Do dzieła :)


Quiche-łosoś-kapary
Okrągła forma na tartę

300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody (wodę można schłodzić w zamrażarce na krótko przed wyrabianiem ciasta)

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką na drobne kawałki. Kiedy osiągną wielkość ziaren groszku dodajemy wodę, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę i spłaszczamy w dysk. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem (na pewno zostanie trochę ciasta - z powrotem uformować je w dysk, zafoliować i zostawić w zamrażarce na inną okazję). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Przygotowujemy farsz.

100 ml śmietanki kremówki 30%
3 jaja
300 g łososia wędzonego na zimno
3 łyżki kaparów
3 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie - jeśli jest sezon)

pieprz

Jajka roztrzepujemy ze śmietanką. Dodajemy rozdrobnionego łososia, kapary i koperek. Pieprzymy. Mieszamy dokładnie i wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Potem lekko studzimy. I jemy. Zarówno ciepły jak i zimny, skropiony odrobiną soku z cytryny smakuje bardzo dobrze.

English

This quiche (inspired by Gotuje bo lubi) is a frequent and favourite part of my guest-at-home-menu. I can't even remember how many times was I preparing it, guess countless. This recipe reads quickly and makes even more quicker. Will be a success in the beginner's hands and also, much appreciated by some experienced taste guru. Just go for it :)

Quiche-salmon-capers
Round tart baking form


300 g flour
100 g icing sugar
200 g cold butter
1 egg yolk
1 tbsp cold water (water can be shortly cooled in the freezer just before making the dough)

Mix together flour and icing sugar. Add cubed butter and work it all together by hands until you get crumbles. Add egg yolk and water and quickly make a smooth dough. Form a flat disk, wrap
 in a foil and leave in the fridge for at least 1 hour. Next, heat the oven up to 180 C degrees. Press the dough onto the form’s  bottom, pinch with fork all over and bake for about 15 min.(you might expect to have some dough left over - just form it back into a disk, wrap up and place in the freezer). Leave to cool a bit while preparing the filling:

100 ml creme fraiche 30%
3 eggs
300 g smoked salmon
3 tbsp capers
3 tbsp dill (optional – recommended when in season)

pepper

Beat together eggs and creme with fork. Add thinly sliced salmon, capers and dill. Pour onto the prebaked dough and leave back in the oven for another 40 min. Perfect either warm or cold, sprinkled with lemon juice.


6 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie - najlepiej! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniało mi się wspólne tartowanie w lipcu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł z połączeniem słodkiego i słonego..:) coraz bardziej przekonuję się do takich rozwiązań. Ostatnio ze smakiem zjadłam tosty z brie i żurawiną. Kiedyś by nie miały szans w moim menu ;)
    uściski Mad!
    J

    OdpowiedzUsuń

Ogląd i pogląd mile widziane. Ukłony :)
Many thanks for your comments :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...